Analiză remnmilitaryblog.com
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter au semnalat faptul că, pe 06.12.2021, mai multe avioane de cercetare americane au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre și Mării Mediterane, în proximitatea facilităților militare rusești.
HOMER la dublu
În această dimineață, două avioane de cercetare americane de tip RC-135 au îndeplinit misiuni de patrulare în două zone critice: Marea Neagră și estul Mării Mediterane (în proximitatea coastelor Siriei).

Primul avion de tip Boeing RC-135V Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta și a monitorizat zona din jurul Peninsulei Crimeea.
Aeronava, cu numărul de bord 63-9792 și indicativul radio HOMER19, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.600 de metri, cu o viteză de circa 885 de kilometri pe oră.
Avionul american a îndeplinit misiuni specifice, efectuând mai multe treceri de-a lungul litoralului Ținutului Krasnodar, la sud de Strâmtoarea Kerci, precum și la sud-est și sud-vest de Peninsula Crimeea.
Cel de-al doilea avion de tip Boeing RC-135U Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta și a monitorizat zona facilităților militare rusești din Siria, respectiv Baza Aeriană Khmeimim din Provincia Latakia și Baza Navală Tartus.
Aeronava, cu numărul de bord 64-14849 și indicativul radio HOMER11, a scanat intens toată coasta de vest a Siriei.
ARTEMIS s-a alăturat petrecerii
Avionul experimental de cercetare radioelectronică de tip Challenger 650 ARTEMIS al Forțelor Terestre americane dislocat în România s-a alăturat și el misiunilor efectuate deasupra apelor neutre ale Mării Negre, urmând un traiect de zbor aproape identic cu cel al avionului RC-135V.

Aeronava Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, cu numărul de bord N488CR și indicativul radio BRIO68, a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.820 metri cu o viteză de circa 700 de kilometri pe oră.
Zboruri cu repetiție în Marea Neagră
Este deja a patra zi consecutiv în care avionul Challenger 650 ARTEMIS zboară deasupra Mării Negre. Acesta a îndeplinit misiuni în proximitatea frontierelor rusești pe 03, 04, 05 și 06 decembrie, vizând Peninsula Crimeea, dar și bazele militare rusești din Abhazia și Osetia de Sud. În două rânduri, acesta a intrat și în spațiul aerian al Georgiei.
Și avionul RC-135V a zburat deasupra Mării Negre în trei din ultimele patru zile. Acesta s-a aflat în regiune pe 03, 05 și 06 decembrie.
Concluzii
Probabil, mijloacele americane de cercetare aeriană îndeplinesc misiuni în sprijinul distrugătorului american USS Arleigh Burke, care se află în Marea Neagră din 25 noiembrie. În prezent, distrugătorul efectuează o escală în portul Constanța din România, după ce anterior a vizitat Baza Navală de la Burgas a Forțelor Navale bulgare.
În același timp, acestea monitorizează mișcările de trupe rusești în Regiunea Mării Negre, pe fondul suspiciunilor potrivit cărora Federația Rusă concentrează trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, urmând să declanșeze o ofensivă pe teritoriul ucrainean, în termen de câteva săptămâni (cel mai probabil la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unor oficiali americani și ucraineni).