Ofițer american: Rusia dispune de “o armă de coșmar”, care poate să incinereze toate ființele vii

1

În cadrul unui articol scris pentru portalul 19FortyFive, fostul ofițer american Brent Eastwood, a remarcat faptul că armata rusă are în arsenalul său o armă unică și de coșmar, capabilă să incinereze toate viețuitoarele. Acesta a evaluat capabilitățile letale ale sistemelor grele de aruncătoare de flăcări TOS-1 Buratino și TOS-1A Solntsepek.

„Aceste sisteme creează un zid de foc asemănător napalmului, care incinerează o țintă inamică”, a subliniat Eastwood.

Sistemele rusești TOS-1 folosesc proiectile termobarice, care sunt periculoase prin faptul că pulverizează o substanță inflamabilă în aer, iar apoi norul de gaz explodează. Nu există salvare din acest val de foc, ce este capabil să depășească orice obstacol, în contrast cu fragmentele perforante ale unei bombe.

TOS-1 este un complex mobil amplasat pe platforma șenilată a tancului de luptă principal T-72”, a explicat Eastwood. Această armă este potrivită pentru războiul de manevră. TOS-1 folosește două tipuri de rachete, cu focoase incendiare și explozive (termobarice). Raza maximă de acțiune a sistemului „Buratino” este de 3 mile (4,8 kilometri). Sistemele avansate TOS-1A „Solntsepek” pot lovi ținte la o distanță de până la 3,7 mile (aproape 6 kilometri).

„Pentru prima dată, Buratino a fost întrebuințat împotriva militanților din Afganistan la sfârșitul anului 1988”, a amintit analistul american. În 2001, a apărut sistemul îmbunătățit TOS-1A „Solntspek”, care, mai târziu, a fost folosit împotriva teroriștilor din Siria.

TOS-1 este echipat cu un telemetru laser, care asigură precizia loviturii. „Rachetele pot fi lansate la 90 de secunde după ce platforma s-a oprit din mers”, a precizat Brent Eastwood.

TOS-1 este capabil să execute atât lovituri simple, cât și duble. În primul caz, o salvă este trasă în 12 secunde. În cel de-al doilea, 24 de proiectile sunt lansate în 6 secunde.

Fostul ofițer din armata americană a menționat faptul că sistemele mortale ale Rusiei au succes și la export. Astfel, TOS-1A modernizat „Solntspek” a fost achiziționat de o serie de țări, între care Irak, Siria, Kazahstan, Armenia și Azerbaidjan.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s