Prima navă din clasa Karakurt destinată Flotei ruse din Marea Neagră a fost adusă mai aproape de România

foto

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 11.12.2021, nava mică purtătoare de rachete Tsiklon din clasa Karakurt a fost transferată de la Novorossiysk la Sevastopol, pentru continuarea testelor de stat.

Potrivit reprezentanților militari ruși, după finalizarea testelor, nava, care a fost construită la Șantierul Naval din Kerci și este destinată FRMN, va fi introdusă în dotarea marii unități de nave purtătoare de rachete de la Sevastopol.

Echipajul navei, care este format numai din militari angajați pe bază de contract și a fost pregătit la Centrul de instrucție întrunit al Forțelor Navale din Sankt Petersburg, a asigurat desfășurarea testelor preliminare, împreună cu echipa de predare a șantierului. Acestea au inclus verificarea instalațiilor energetice, a mecanismelor de cârmă și auxiliare, precum și a sistemelor de navigație, comunicații și altor echipamente de la bord. În același timp, au fost testate stabilitatea și caracteristicile inerțiale ale navei, în diferite moduri de funcționare a acesteia.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800 din clasa Karakurt sunt dotate cu complexul universal de rachete Kalibr, o instalație de artilerie AK-176MA, complexul de rachete antiaeriene Pantsir-M și mitraliere de calibru mare. Distanța de navigație a navelor este de 2.500 de mile, iar autonomia de 15 zile. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Aducerea la Sevastopol a navei mici purtătoare de rachete Tsiklon arată faptul că aceasta se apropie de finalizarea testelor și de introducerea în dotarea FRMN. Probabil, în perioada următoare, aceasta va ieși pe mare, pentru testarea armamentelor principale de de la bord, urmând să efectueze primele lansări de rachete și trageri de artilerie.

Livrarea primei nave Proiect 22800 pentru FRMN deschide calea înzestrării acestei flote cu o nouă serie de nave mici, cu putere mare de foc. Trebuie precizat faptul că, pe lângă cele opt rachete de croazieră de tip Kalibr, navele de acest tip dispun și de importante capabilități de apărare antiaeriană, datorită versiunii navale a complexului Pantsir, pe care rușii l-au adaptat în ultima vreme în special pentru lupta împotriva dornelor.

În următorii doi ani, în compunerea FRMN vor fi introduse cel puțin cinci nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800. În 2022 este planificată livrarea navelor Askhold și Amur, iar în 2023 FRMN va primi navele Tucha și Taifun.

Noile nave de luptă vor fi introduse în dotarea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete – Sevastopol a Bazei Navale Crimeea din Sevastopol. Aceasta dispune deja de patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek, Orekhovo Zuevo, Ingushetia și Graivoron), al căror număr va crește, în perioada 2022-2023, la cinci sau șase unități. Așadar, în următorii doi ani, brigada va dispune de cel puțin 10 nave purtătoare de rachete Kalibr.

Prezența la Sevastopol a unei astfel de structuri, cu o dotare de acest fel, reprezintă, o amenințare la adresa tuturor statelor din Regiunea Mării Negre, dar în primul rând a României, care, în ultimul timp, este percepută la Moscova drept “un vârf de lance” al NATO.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că rachetele de croazieră de tip Kalibr pot folosi atât ogive convenționale, cât și focoase nucleare. Acestea au o bătaie cuprinsă între 1.500 și 2.600 de kilometri, în funcție de focosul întrebuințat.

Acest lucru înseamnă că rachetele pot acoperi întregul teritoriu al României și pot lovi orice țintă navală sau terestră aparținând Armatei Romîne sau aliaților din cadrul NATO.

Pericolul va crește pe termen lung, când toate aceste platforme purtătoare de rachete Kalibr vor putea să întrebuințeze și noile rachete hipersonice de tip Zircon, care vor începe să fie folosite de trupele ruse din anul 2022.

Se pare că România conștientizează amenințarea fără precedent venită din partea Rusiei în Regiunea Mării Negre și, în cooperare cu aliații din cadrul NATO (în special cu SUA), a început să ia măsuri pentru îmbunătățirea capabilităților de apărare antiaeriană și antirachetă. 

Surse: mil.ru, militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s