India va deveni primul client străin pentru noile sisteme rusești de apărare antiaeriană de tip “S-500 Prometheus”

111

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune RBK-TV, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat, pe 13.12.2021, că India ar putea deveni primul cumpărător străin al noului sistem de apărare antiaeriană S-500, dar livrările vor începe abia după asigurarea necesarului armatei ruse.

“După ce furnizăm aceste arme pentru armata noastră în cantitățile necesare, India va fi prima pe listă dacă va dori să cumpere noile sisteme de apărare antiaeriană”, a precizat Borisov, citat și de agenția Interfax.

India este unul dintre principalii cumpărători de arme rusești. Volumul comenzilor actuale de arme pentru India este de aproximativ 15 miliarde de dolari. Începând din anul 1991, India a cumpărat din Rusia arme în valoare de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

La începutul lunii octombrie 2018, s-a anunțat oficial că, la summitul ruso-indian, s-a semnat un contract privind livrarea către India de sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf. Pentru suma de 5,43 miliarde de dolari, India va primi cinci complete de nivel regiment de rachete antiaeriene S-400.

În luna noiembrie a acestui an, șeful Serviciului federal pentru cooperare tehnico-militară internațională, Dmitry Shugaiev, a declarat pentru Interfax că Rusia a început să livreze Indiei primul lot de sisteme S-400.

Pe 06 decembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat o vizită în India. În aceeași zi, la Delhi, miniștrii apărării din Rusia și India au semnat un contract privind producerea în comun a peste 600.000 de automate AK-203 la o întreprindere din orașul Corva.

Directorul general al concernului Kalashnikov din Rusia, Vladimir Lepin, a declarat că producția automatelor AK-203 va începe în India în următoarele câteva luni. Ziarul Нindustan Times a informat că acordul dintre India și Rusia are o valoare de peste 677 de milioane de dolari.

În prezent, în India se realizează asamblarea tancurilor rusești T-90S, sunt produse sub licență avioanele de vânătoare Su-30MKI de generația a patra și se lucrează în comun cu Rusia la racheta hipersonică BraMos-2. De asemenea, în India, au fost înființate întreprinderi mixte cu partea rusă cu participarea holdingurilor din cadrul Rostec pentru producția de puști de asalt AK-203 Kalashnikov și elicoptere Ka-226T.

În același timp, este planificată organizarea producției sub licență în India a complexelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) Igla-S. După cum s-a informat anterior, la sfârșitul anului 2018, Rusia a câștigat o licitație în India pentru 1 miliard de dolari. Aceasta se referă la MANPADS Igla-S, care a fost preferat în dauna complexului francez Mistral și a celui suedez RBS 70 NG. Contractul nu a fost semnat încă.

Pe 4 decembrie, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist de la Interfax, Shugaev a spus că Moscova a oferit autorităților de la Delhi cele mai favorabile condiții pentru încheierea unui contract pentru elicoptere ușoare multifuncționale Ka-226T și așteaptă o decizie din partea partenerilor indieni. După cum a informat agenția Interfax, în anul 2015, a fost semnat un acord interguvernamental între Rusia și India privind cooperarea în domeniul construcției de elicoptere. Cu toate acestea, contractul pentru 200 de elicoptere Ka-226T, cu o valoare totală de 1 miliard de dolari, nu a fost încă încheiat.

În plus, Rusia se așteaptă să semneze în curând contracte cu India pentru furnizarea de loturi suplimentare de avioane de vânătoare MiG-29 și Su-30, elicoptere Ka-31, precum și pentru modernizarea aeronavelor furnizate anterior. 

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s