România are noroc: Flota rusă din Marea Neagră nu este prioritară în ceea ce privește dotarea cu rachete Zircon

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit ediției din 14.12.2021 a cotidianului rus Izvestia, Ministerul rus al Apărării a început construirea infrastructurii necesare păstrării și exploatării noilor rachete hipersonice cu bazare navală Zircon, care vor fi primite în înzestrare în cursul anului 2022. 

Începe din nord

Reprezentanții militari ruși au hotărât crearea unei infrastructuri “bine dezvoltate” pentru depozitarea, întreținerea și repararea rachetelor 3M22 Zircon. În acest sens a început construirea de baze speciale, urmând ca toate cele patru flote din cadrul Forțelor Navale să dispună de astfel de facilități.

Prima bază de acest fel va fi construită la Flota de Nord, care este considerată prioritară în ceea ce privește dotarea cu noile rachete. Vor urma, în ordine, Flota din Oceanul Pacific, Flota din Marea Neagră și Flota din Marea Baltică.

Specialiștii militari ruși apreciază că alegerea cu prioritate a Flotei de Nord nu este întâmplătoare. Aceasta joacă un rol important în doctrina de apărare a Rusiei, fiind responsabilă pentru executarea unui atac de răspuns asupra teritoriului unui posibil stat agresor, ducerea operațiilor aero-navale și submarine în vastitatea Oceanului Atlantic și în alte regiuni, inclusiv în zona arctică.

În plus, rachetele hipersonice Zircon sunt testate în apele Mării Barents și Mării Albe, de la brodul fregatei Amiral Gorshkov (Proiect 22350) și a submarinului Severodvinsk (Proiect 855), ambele platforme făcând parte din compunerea Flotei de Nord. 

Flota rusă din Marea Neagră mai la urmă

Probabil, stabilirea priorităților în ceea ce privește dotarea flotelor cu rachetele hipersonice Zircon s-a făcut în funcție de destinația platformelor care vor purta noile rachete.

Astfel, Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific vor deține aproape în exclusivitate submarinele și navele de suprafață dotate în prima fază cu rachete Zircon. Este vorba despre submarinele Proiect 885M din clasa Yasen-M și fregatele Proiect 22350.

În ceea ce privește submarinele Proiect 885M trebuie precizat faptul că unul dintre acestea se află în exploatare, la Flota de Nord, iar alte șapte sunt în diverse stadii de testare și construire. La finalul ciclului de producție, în perioada 2027-2028, Forțele Navale ale Federației Ruse vor dispune de opt submarine de acest tip, împărțite în mod egal, câte patru, între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific.

De asemenea, lucrurile stau aproape identic și cu fregatele Proiect 22350. Flota de Nord dispune deja de două nave de acest tip (Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov), iar următoarele două (Amiral Golovko și Amiral Isakov) vor fi livrate aceleiași flote, în 2022 și 2023. Va urma o serie de trei fregate (Amiral Amelko, Amiral Chichagov și Amiral Yumashev), destinate Flotei din Oceanul Pacific, programte pentru livrare în perioada 2025-2026. Abia ulterior va veni și rândul Flotei din Marea Neagră să primească prima navă de acest tip (Amiral Spiridonov, în 2026).

Așadar, prima navă purtătoare de rachete hipersonice Zircon va fi livrată Flotei din Marea Neagră abia la sfârșitul anului 2026, dacă nu chiar în 2027. Potrivit planurilor curente, este posibil ca următoarele două nave Proiect 22350, planificate pentru introducerea în dotare în 2027, să fie furnizate tot Flotei din Marea Neagră sau să fie împărțite între Flota din Marea Neagră și Flota din Marea Baltică.

Trebuie precizat faptul că Flota rusă din Marea Neagră va fi avantajată pe termen lung, atunci când se estimează că toate platfomele dotate cu complexele universale de rachete Kalibr vor putea întrebuința și rachete hipersonice Zircon. Flota dispune deja de 16 platforme de acest tip (șase submarine și 10 nave de suprafață), urmând ca numărul lor să crească la 18 până la sfârșitul acestui an și la aproape 30 pe termen mediu și lung. 

Despre bazele de păstrare

Rachetele sunt produse tehnice complexe, care trebuie depozitate și păstrate în anumite condiții. Astfel, pentru acestea sunt construite baze tehnice de rachete, care sunt facilități speciale, foarte bine protejate.

În depozitele destinate acestor muniții trebuie să se mențină un anumit regim climatic, deoarece rachetele au nevoie să-și păstreze combustibilul la temperaturi adecvate.

De asemenea, bazele de păstrare a rachetelor trebuie apărate împotriva influenței externe a adversarului, care poate executa atacuri cu bombe și rachete asupra lor. Designul construcțiilor este calculat și în funcție de astfel de impacturi.

În același timp, nu trebuie neglijată nici posibilitatea apariției incendiilor sau a altor situații de urgență, fapt ce necesită instalarea unor sisteme de protecție suplimentare.

În astfel de baze, este efectuată recepția rachetelor, se realizează depozitarea lor cu asigurarea unor verificări periodice, iar la momentul stabilit sunt transferate pe nave în stare de funcționare. 

Despre racheta Zircon

Un prim contract pentru livrarea de rachete hipersonice Zircon către Forțele Navale ale Federației Ruse a fost încheiat în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021.

Racheta 3M22, care a fost dezvoltată de societatea NPO Mashinostroyenia, este destinată atât navelor de suprafață, cât și submarinelor. Aceasta are o lungime de 9,5 metri și un focos cu o greutate de 300-400 de kilograme. Racheta, cu o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri, poate să dezvolte o viteză de circa 9 Mach (10.700 de kilometri pe oră).

11

Lucrările de cercetare științifică pentru crearea rachetei Zircon au început în anul 2009. Prima lansare a noii rachete de la bordul unei nave de luptă a fost efectuată pe 06 octombrie 2020. Aceasta a lovit o țintă de la suprafața apei aflată la o distanță de 450 de kilometri.

Surse: iz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s