Serbia este interesată de sistemele rusești de război electronic. A achiziționat “Krasukha” și acum studiază “Repellent”

foto

În timpul unei vizite efectuate la mai multe facilități militare din țară, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a exprimat, pe 17.12.2021, interesul Forțelor Armate pentru mijloacele de război electronic de producție rusească.

Potrivit topwar.ru, la începutul acestui an, între cele două țări a fost încheiat un contract pentru achiziționarea de sisteme de război electronic de tip Krasukha-4. Acum, șeful statului sârb a anunțat și posibilitatea cumpărării de sisteme Repellent. Acestea sunt destinat luptei împotriva aparatelor de zbor fără pilot, inclusiv a “roiurilor de drone”.

Complexele Repellent detectează și neutralizează dronele la distanțe de până la 30 de kilometri, prin crearea de bruiaj puternic sau prin blocarea canalelor de navigație prin staelit. Acestea sunt capabile să descopere dronele pe baza semnalelor de la receptoarele prin care primesc informații de la punctele de comandă.

Sistemul de război electronic Repellent poate fi întrebuințat în formă staționară sau poate fi amplasat pe o platformă auto, de exemplu pe vehicule MAZ-6317 ori KamAZ-63501. Cea mai recentă versiune a acestuia, Repellent Patrol, are o mobilitate crescută, datorită amplasării pe UAZ Patriot, însă, din cauza dimensiunilor mai mici ale echipamentelor, raza de suprimare a dronelor a fost redusă la 20 de kilometri.

După cum a informat publicația sârbă Tango Six, în timpul conflictului din Nagorno-Karabakh, armata Armeniei ar fi întrebuințat în mod activ complexe Repellent. Potrivit autorului articolului, mai multe drone azere s-au prăbușit fără un motiv aparent, de pe acestea lipsind urmele unei eventuale distrugeri de către apărarea antiaeriană. De asemenea, unele drone “și-au pierdut în mod clar direcția”, iar altele au zburat pe teritoriul Iranului.

Cu toate acestea, nu există nicio confirmare oficială a utilizării de către trupele armene a unor astfel de sisteme de război electronic în timpul războiului împotriva Azerbaidjanului din Nagorno-Karabakh. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Serbia ar putea să opteze pentru mijloacele de război electronic de producție rusească ținând cont de faptul că dispune deja de două baterii de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1 și a mai comandat încă o baterie de complexe modernizate Pantsir-S1M. Acestea din urmă au fost adpatate pentru lupta împotriva dronelor pe baza lecțiilor învățate în timpul conflictelor moderne din Siria, Libia și Nagorno-Karakh.

Întrebuințarea în comun a sistemelor de război electronic Krasukha-4 și Repellent cu complexele antiaeriene Pantsir-S1M poate crește eficiența luptei împotriva dronelor moderne de cercetare și atac.  

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s