Marea Neagră a fost vizitată de un oaspete rar – un avion al sistemului american de cercetare și atac JSTARS

1

Joi, pe 16.12.2021, în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre s-a aflat un avion american de conducere în luptă și de indicare a țintelor de tip E-8C JSTARS. Aflată la o distanță decentă de litoralul Federației Ruse, aeronava Forțelor Aeriene ale SUA a îndeplinit o misiune de cercetare asupra zonei Kuban a Ținutului Krasnodar și părții de est a Peninsulei Crimeea.

Ultima dată când un avion E-8C a vizitat Regiunea Mării Negre a fost pe 09 noiembrie în acest an, iar înainte de aceasta nu a mai fost observat niciodată la frontierele sudice ale Federației Ruse.

În pofida faptului că avionul E-8C a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1980, industria militară a SUA a modernizat în mod semnificativ echipamentele electronice de la bordul acestuia. Începând din anul 2018, Northrop Grumman Corporation a refăcut pe 16 aeronave de acest tip sistemele imformatice și radioelectronice, precum și complexul de comunicații.

Joint STARS este un sistem complet și cuprinzător de cercetare și conducere a acțiunilor de luptă în regim de timp real și în condiții de siguranță. Acesta le oferă comandanților informații despre situația de pe câmpul de luptă, transmițând simultan locația țintelor către mijloacele de atac terestre și aeriene.

Echipamentele de la bordul avionului E-8C, care sunt deservite de 18 operatori cel puțin cu gradul de căpitan, sunt secrete. 

2

Comentariu remnmilitaryblog.com: Prezența avionului E-8C deasupra apelor neutre ale Mării Negre a fost confirmată și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram.

Potrivit acestora, aeronava cu numărul de bord 01-2005 și indicativul radio REDEYE8, a decolat de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Acesta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României.

Avionul a evoluat la o altitudine de 12.210 metri, cu o viteză de circa 850 de kilometri pe oră.

3

La fel ca și în data de 09 noiembrie, aeronava a efectuat mai multe treceri într-un raion situat în zona central-estică a Mării Negre (la 50-70 de kilometri sud de litoralul Crimeii), cam la jumătatea distanței dintre Sevastopol și Novorossiysk.

11

Trebuie precizat faptul că și misiunea din luna noiembrie a fost efectuată de același avion.

După cum apreciază specialiștii militari ruși, conducerea politico-militară de la Moscova este destul de îngrijorată de apariția în Marea Neagră a avionului E-8C Joint STARS. În opinia acesteia, o astfel de vizită poate indica pregătirea Washingtonului și Kievului pentru implementarea unui scenariu de escaladare atât în Donbas, cât și pe direcțiile operative din Crimeea.

Astfel, spre deosebire de avioanele R-135V/W Rivet Joint, care sunt prezente frecvent în regiune și sunt echipate doar cu rețele pasive de antene interferometrice în fază (incluse în complexele AEELS) pentru descoperirea țintelor cu emisii radio, avionul E-8C JSTARS dispune de radare de scanare laterală de înaltă energie AN/APY-7. Aceste radare multifuncționale sunt reprezentate de deschideri extinse ale unei suprafețe mari bazate pe rețele active de antene în fază, formate din câteva mii de module de emisie-recepție. O astfel de arhitectură electronică oferă radarului APY-7 capacitatea de a detecta nu numai radare cu emisie radio (radare de dirijare a complexelor de rachete antiaeriene și complexelor de război electronic), ci și un spectru larg de obiecte de suprafață cu contrast radio, inclusiv tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, instalații de lansare ale complexelor de rachete, precum și vehicule de transport.  

Mai mult, aceasta asigură realizarea regimurilor de deschidere sintetică (SAR) și descoperirea obiectelor terestre aflate în mișcare (GMTI). Funcționând în modul de deschidere sintetică, radarul AN/APY-7 este capabil să formeze o imagine radar a sectorului scanat al suprafeței pământului la calitate fotografică, permițând clasificarea sau identificarea celei mai largi game de obiecte.

Astfel, în cazul realizării unui scenariu de escaladare în direcția Crimeea, coordonatele concentrărilor de tehnică blindată și artilerie ale armatei ruse înregistrate de radarul APY-7 al avionului JSTARS pot fi transferate în mod operativ divizioanelor ucrainene de artilerie reactivă dotate cu compexe Olykha-M și Smerci desfășurate în Regiunea Kherson. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s