Compania Kronștadt a anunțat, pe 22.12.2021, finalizarea construirii în localitatea Dubna de lângă Moscova a primei întreprinderi din Federația Rusă, care va produce drone de atac de tip avion și elicopter.
“Lucrările de construire și montaj la corpul principal al primei întreprinderi specializate în producerea de vehicule aeriene fără pilot de mari dimensiuni din Rusia au fost finalizate. Construcția a fost realizată în perioada aprilie-decembrie 2021. Este vorba de prima întreprindere de avioane din Rusia construită în perioada post-sovietică”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, preluat de agenția RIA Novosti.
După cum s-a anunțat anterior, întreprinderea va produce drone de atac Orion și Sirius, precum și două tipuri de drone de atac sub formă de elicopter. Întreprinderea a fost construită pe cheltuiala companiei Kronștadt și include trei ateliere: primul pentru producerea pieselor și sculelor din materiale compozite cu vopsitorie proprie, al doilea pentru asamblarea agregatelor și al treilea pentru montajul final.
Centrul pentru producerea dronelor creat la Dubna este amplasat pe o suprafață industrială de peste 50 de hectare, pe care funcționează atelierele de producție ale societății Kronștadt, precum și Întreprinderea de construcții de mașini N.P. Fedorov din Dubna, care face parte din aceasta. Societatea Kronștadt a reconstruit, de asemenea, și 14 clădiri ale fostei întreprinderi. Aceasta va produce, în special, puncte de comandă pentru drone.
După cum a anunțat compania Kronștadt, asamblarea primelor drone la Dubna va începe chiar în cursul acestei luni.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Specialiștii militari ruși apreciază că apariția acestei întreprinderi era o necesitate pentru Ministerul rus al Apărării. Aceștia au semnalat faptul că, în vara acestui an, la forumul tehnico-militar Armata-2021, ministerul a încheiat cu grupul de companii Kronștadt un contract pentru achiziționarea unui număr mare de drone de atac Orion. Acestea vor fi primele vehicule fără pilot din această clasă, care vor îndeplini misiuni la nivel strategic.
Zilele trecute, Ministerul rus al Apărării a prezentat primele imagini cu o dronă Orion, care a distrus o dronă de tip elicotpter și a lovit și o țintă de la sol cu o racheteă dirijată antitanc.
Pe de altă parte, trebuie spus și faptul că Rusia intenționează să exporte masiv drone Orion-E. La Dubai Airshow partea rusă a promovat în mod activ acest tip de dronă și se pare că Malaesia a inclus deja această dronă pe o listă scurtă de achiziții.
Reprezentanții militari ruși susțin faptul că drona va câștiga teren în fața modelelor occidentale, ținând cont de faptul că, prin caracteristicile sale, aceasta depășește chiar și dronele turcești de tip Bayraktar.
Rusia și-a stabilit un obiectiv ambițios de a acapara 10% din piața internațională a dronelor, unde SUA, Israelul și chiar Turcia dețin supremația.