Navele de luptă ale Flotilei ruse din Marea Caspică s-au mutat în casă nouă, la Kaspiysk

1

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 27.12.2021, că, în cadrul procesului de redislocare a forțelor de bază ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC), peste 20 de nave de luptă au sosit în portul Kaspiysk.

Navele mici purtătoare de rachete și artilerie, precum și dragoarele de bază din dotarea FRMC au fost aduse la Kaspiysk de la Makhacikhala. Portul a fost construit pentru dislocarea forțelor și mijloacelor FRMC în cadrul planului de refacere a infrastructurii în punctele de bazare ale flotilei.

În punctul de dislocare permanentă al FRMC din Kaspiysk au fost mutate și echipamentele și personalul tehnic destinat deservirii navelor și pregătirii acestora pentru ieșirea pe mare.

În prezent, militarii au trecut la întreținerea de rutină a echipamentelor și navelor în vederea ieșirii pe mare. În plus, în ajunul sărbătorilor de Anul Nou, va fi executat un antrenament pentru dezvoltarea pregătirii pentru luptă și o inspectare a bazei tehnico-materiale. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Prin mutarea principalelor nave de luptă ale FRMC, se încheie un proces de redislocare a flotilei de la Astrakhan la Kaspiysk, desfășurat începând din anul 2018, la ordinul ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.

Schimbarea locației navelor a fost decisă ținând cont de faptul că localitatea Astrakhan avea o poziție dificilă din punct de vedere hidrologic, fapt care complica ieșirea navelor pe mare.

Ca urmare, în cadrul Bazei Navale – Kaspiysk au fost construite șase dane de acostare pentru nave și a fost dezvoltată infrastructura portuară, care include noi construcții hidrotehnice și facilități terestre pentru întreținerea și exploatarea navelor. Au fost costruite două diguri în nordul și sudul locației, lungi de aproximativ trei kilometri, care vor proteja peste 700.000 de metri pătrați de port interior de valuri și sedimente. Pentru adâncirea apei în zona portului, constructorii militari au scos aproximativ două milioane de metri cubi de nisip, care au fost folosiți pentru nivelarea suprafeței orășelului militar.

Trebuie precizat faptul că între navele de luptă mutate la Kaspiysk se află și cele patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv fregata Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Veliky Ustiug, Uglici și Grad Sviyajsk. Acestea au fost întrebuințate în conflictul militar din Siria, lansând rachete de croazieră în mai multe rânduri asupra pozițiilor insurgenților. Lansările s-au efectuat din acvatoriul Mării Caspice, la distanțe de peste 1.400 de kilometri.

Pentru România, mutarea navelor FRMC de la Astrakhan la Kaspiysk nu schimbă în mod semnificativ lucrurile. Distanțele din cele două localități și până la Constanța sunt relativ egale, de aproximativ 1.500 de kilometri. Acest lucru înseamnă că navele FRMC nu vor putea fi întrebuințate din aceste locații pentru lovituri cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul românesc. Însă, în caz de nevoie, cel puțin trei din cele patru platforme purtătoare de rachete Kalibr, respectiv navele mici purtătoare de rachete, pot fi aduse pe canalul Volga-Don în Marea Azov și Marea Neagră, de unde pot lovi orice punct de pe teritoriul României. 

Surse: mil.ru, militarynews.ru, tass.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s