Submarinele groazei. În urma modernizării, submarinele rusești din clasa Antey vor purta 72 de rachete hipersonice Zircon

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 11.01.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, în urma modernizării, submarinele Proiect 949AM vor putea să poarte până la 72 de rachete de croazieră.

“Modernizate în baza Proiectului 949AM, submarinele din clasa Antey vor putea să poarte până la 72 de rachete de croazieră de tip Kalibr, Onyks sau Zircon. În acest fel, acestea vor deveni cele mai dotate submarine purtătoare de rachete de croazieră din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, un submarin Proiect 949AM va dispune de aproximativ 100 de rachete și torpile.

“O salvă incompletă de rachete din dotarea acestor submarine va fi suficientă pentru a garanta distrugerea unei grupări navale de portavion a adversarului”, a menționat sursa.

În prezent, la Șantierul Naval Zvezda din Extremul Orient, se desfășoară lucrări de reparații și modernizare a submarinului nuclear Irkutsk, Proiect 949A, clasa Antey. Acesta va fi modernizat potrivit versiunii noului Proiect 949AM.

După cum a anunțat anterior o altă sursă a agenției RIA Novosti, următorul submarin Proiect 949A, care va fi transformat în Proiect 949AM, va fi submarinul Chelyabinsk.

În anul 2019, în uma unei vizite la șantierul din Extremul Orient, adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, a declarat că, în urma modernizării, submarinul nuclear Irkutsk va putea să poarte noile rachete hipersonice Zircon.

Submarinele Proiect 949A din clasa Antey au fost dezvoltate de Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin. În perioada 1985-1996, au fost construite, în total, 11 submarine din această clasă. Acestea au un deplasament de aproximativ 24.000 de tone și o lungime de 155 de metri. Dotarea de bază a submarinelor este reprezentată de 24 de rachete antinavă Granit. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinele K-132 Irkutsk și K-442 Chelyabinsk aparțin Flotei ruse din Oceanul Pacific. Oficialii ruși estimează că acestea vor reveni în serviciul de luptă în 2022 și respectiv în 2025.

În prezent, pe lângă cele două submarine Proiect 949A aflate în reparații și modernizare, Forțele Navale ale Federației Ruse mai dispun de încă cinci submarine operaționale de acest tip. Două dintre ele (K-410 Smolensk și K-266 Orel) aparțin Flotei de Nord, iar alte trei (K-456 Tver, K-186 Omsk și K-150 Tomsk) Flotei din Oceanul Pacific.

Un submarin de acest tip, K-141 Kursk, a fost distrus în anul 2000, în timpul unui incident produs în Marea Barents. De asemenea, K-148 Krasnodar și K-173 Krasnoyarsk, au fost retrase din dotare și dezafectate în 2014 și 2016. Submarinul K-119 Voronezh a fost trecut în rezervă în anul 2020 și urmează să fie dezafectat.

Un alt submarin, care trebuia să fie produs potrivit Proiectului 949A, K-329 Belgorod, a fost modificat și este adaptat în calitate de platformă purtătoare a dronelor subacvatice Poseidon. Acesta se află în teste și urmează să fie introdus în dotarea Flotei din Oceanul Pacific în cursul anului 2022. 

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s