Supărare mare la Moscova. Forțele de menținere a păcii ale OTSC au început retragerea din Kazahstan

1

În cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a informat că, pe 13.01.2022, a început retragerea Forțelor de menținere a păcii ale OTSC din Kazahstan, urmând ca acest proces să se încheie pe 19 ianuarie.

“Am aprobat o decizie privind retragerea treptată și transferul obiectivelor aflate sub protecție către Kazahstan. Începem retragerea astăzi. Avem de gând să finalizăm tot acest proces pe 19 ianuarie”, a precizat Șoigu.

“Mâine, cu 14 aeronave, vom repatria toate forțele colegilor noștri din Armenia, Tadjikistan și Belarus. Ținând cont că sunt în apropiere, colegii din Kârgâzstan vor pleca singuri. În următoarele cinci zile, pe măsură ce obiectivele păzite vor fi trasnferate către autoritățile din Kazahstan, se va efectua și retragerea celorlalte forțe de menținere a păcii”, a spus ministrul.

După cum au informat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, primele patru aeronave cu militari ruși au plecat astăzi din Kazahstan către Ivanovo.

Anterior, secretarul general al OTSC, Stanislav Zas, a declarat că pentru transferul contingentelor în Kazahstan au fost efectuate 108 zboruri. Au fost întrebuințate peste 70 de aeronave rusești Il-76 și cinci An-124.

Potrivit datelor oficiale, în Kazahstan au fost trimiși 2.030 de militari din statele membre ale OTSC și 250 de unități de tehnică militară. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Figurile triste ale președintelui și ministrului apărării din imaginile publicate în urma întâlnirii de la Moscova confirmă faptul că trupele ruse pleacă din Kazahstan cu o strângere de inimă.

Probabil că cei doi oficiali au acceptat retragerea rapidă din Kazahstan pe fondul negocierilor purtate în aceste zile cu reprezentanții SUA, NATO și OSCE. În zilele trecute, în Occident au apărut o serie de declarații de genul: “după ce i-ai primit pe ruși în casă, greu îi convingi să mai plece”.

Cu toate acestea, factura pentru costurile plimbărilor militarilor ruși cu avioanele Aviației Militare de Transport va fi suportată de Kazahstan. Valoarea acesteia și modul de compensare vor fi stabilite între reprezentanții Rusiei și Kazahstanului în perioada următoare.

Personal, rămân la părerea că Rusia își va înființa o bază militară permanentă în Kazahstan, posibil chiar în acest an. 

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s