Presa americană a semnalat faptul că, din cauza distanțelor lungi și a drumurilor proaste din Federația Rusă, armata se bazează foarte mult pe transportul feroviar, în detrimentul celui auto.
În cadrul unui articol publicat în revista Forbes, editorialistul american David Axe a subliniat că pentru transferul la granița ruso-ucraineană a armelor, vehiculelor de luptă, munițiilor de luptă și altor echipamente necesare unei armate de 100.000 de militari, autoritățile de la Moscova au folosit sute de garnituri de tren, ceea ce înseamnă mii de vagoane.
Potrivit acestuia, în situația în care președintele Vladimir Putin va ordona armatei să intre în Donbas, aceleași trenuri vor livra mărfurile pe linia frontului, precum și echipamentele care trebuie aduse în raioanele de ducere a luptelor.
În opinia autorului, o astfel de dependență a armatei ruse de transportul feroviar reprezintă unul dintre punctele cele mai vulnerabile a acesteia. La urma urmei, trenurile nu vor putea livra mărfurile în prima linie, pentru acest lucru fiind necesare camioane de transport.
“Sunt sigur că, în cazul începerii ostilităților între Moscova și Kiev, Kremlinul nu ar trebui să spere la o victorie rapidă. Armata rusă nu va avea suficiente camioane pentru a asigura cucerirea rapidă a Ucrainei”, a scris Axe.
Între altele, autorul american a sfătuit Forțele Armate ale Ucrainei să se concentreze pe distrugerea camioanelor militare rusești, fără de care, în opinia sa, ofensiva armatei ruse va fi sortită eșecului.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Observația făcută de analistul american este una corectă. Într-adevăr, armata rusă deține mai puține camioane decât ar avea nevoie pentru susținerea eficientă a trupelor într-un conflict local sau regional.
Ce nu știe însă editorialistul american este faptul că strategia militarilor ruși prevede suplinirea acestora de către avioanele militare de transport.
Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de capabilități semnificative de transport, care includ multe tipuri de aeronave. Acestea aparțin atât Aviației Militare de Transport, unde baza este reprezentată de aeronavele grele Il-76MD și An-124, dar și Aviației Operativ-Tactice, unde la nivelul Regiunilor Militare, sunt constituite regimente de aviație de transport, bazate pe avioane An-26 și An-12.
Bineînțeles că, în cazul transportului aerian se pune problema existenței unei rețele de aerodromuri operaționale. Pentru a preveni problemele ce ar putea să apară pe timp de război în această privință, armata rusă se antrenează de pe timp de pace pentru utilizarea unor aerodromuri de campanie sau pentru aterizarea avioanelor pe autostrăzi sau pur și simplu pe suprafețe neamenajate.
În plus, în cazul Ucrainei, Rusia poate miza și pe existența Mării Negre și a Mării Azov, care pot fi folosite pentru transportul maritim. Astfel, vor putea fi întrebuințate navele mari de desant ale Flotei din Marea Neagră pentru debarcarea trupelor și a tehnicii de luptă din dotarea acestora, precum și pentru aprovizionarea ulterioară a militarilor.