Oana Lungescu: NATO nu se va conforma cererilor Rusiei de retragere a militarilor Alianței din Bulgaria și România

1

Purtătorul de cuvânt al NATO, românca Oana Lungescu, a declarat, în cadrul unui briefing organizat pe 21.01.2022, că NATO nu se va conforma cererilor Moscovei de retragere a contingentelor militare ale statelor membre ale Alianței din Bulgaria și România și “va răspunde întotdeauna la deteriorarea securității sale prin întărirea securității colective”.

Potrivit precizărilor sale, țările blocului vor continua să se protejeze reciproc. Oana Lungescu și-a exprimat regretul față de faptul că Rusia, “prin revendicările sale excesive și nerezonabile”, încearcă să provoace o scindare în rândurile prietenoase ale unității transatlantice, împărțind membrii Alianței în state de gradul I și II, adică în capabili și incapabili să se descurce singuri.

“Nu vom fi niciodată de acord cu restabilirea sferelor de influență în Europa”, a menționat Lungescu.

Sursa rusească a reamintit faptul că, pe 21 ianuarie, la Geneva, au avut loc discuții preliminare între ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, și secretarul Departamentului de Stat al SUA, Anthony Blinken. Pe timpul convorbirilor, a fost analizată o gamă largă de subiecte privind securitatea europeană. În special, partea rusă și-a exprimat punctul de vedere cu privire la prezența militară a NATO în țările din Europa de Est. Moscova dorește ca Alianța să-și retragă trupele de pe teritoriul Bulgariei și României. În timpul discuțiilor, Blinken a asigurat că președintele american, Joe Biden, este gata să se întâlnească personal cu liderul rus, Vladimir Putin, dacă acest lucru va ajuta la rezolvarea crizei.

Ziariștii ruși au făcut referiri la Baza 86 Aeriană din cadrul Forțelor Aeriene ale României, care se află dislocată pe aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Potrivit acestora, începând din anul 1999, aceasta este întrebuințată de Forțele Aeriene ale SUA, Marii Britanii, Canadei și altor state membre NATO pentru efectuarea cercetării aeriene împotriva Rusiei și escaladarea tensiunilor din Regiunea Mării Negre. De asemenea, după cum au remarcat aceștia, pe teritoriul României, lângă Deveselu, se află o zonă de poziție de apărare antirachetă a SUA, care amenință securitatea Federației Ruse, deoarece lansatoarele acesteia pot fi folosite nu numai pentru lansarea de rachete sol-aer, ci și pentru rachete sol-sol de tip Tomahawk. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși până acum am crezut că Rusia și SUA, respectiv NATO, se află în plin război rece, se pare că acesta abia acum va începe.

Trebuie remarcat faptul că părțile au trecut la reducerea periculoasă a distanțelor dintre ele și stau cu frunțile și nasurile lipite, uitându-se urât una la alta.

După ce au anulat o serie de acorduri, care nu permiteau o apropiere fizică atât de încrâncenată, acum fiecare își repoziționează trupele și rachetele, pentru a intra în coastele adversarului. În timp ce Rusia își betonează frontiera occidentală, prin aducerea de forțe și mijloace chiar și din Extremul Orient, statele membre NATO încearcă, deocamdată timid, să consolideze flancul estic, începând din statele baltice, Polonia și până în România și Bulgaria.

Se încearcă chiar folosirea la maximum a ultimei zone tampon, reprezentată de Ucraina și Marea Neagră. Fiecare avansează atât cât poate, deocamdată fără să supere iremediabil partea adversă.

Mai este loc de înghesuială între cele două părți? Mai este.

Unde se va ajunge? Fie la explozie, fie la deescaladare, în funcție de cât de tare se va ține fiecare parte pe poziție. Acum pare că doar explozia mai poate rezolva lucrurile, dar, cine știe? 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s