Noile submarine din clasa Reis ale Turciei ar putea afecta echilibrul de forțe NATO-Rusia în Marea Neagră

1

Autoritățile de la Ankara acordă o mare importanță submarinelor din clasa Reis (Tip 214 TN) a căror achiziție a costat două miliarde de dolari. După ce le va primi, Marina turcă va putea schimba balanța de forțe în favoarea sa, în toată zona de apă adiacentă, inclusiv în Marea Neagră.

Spre deosebire de submarinele diesel-electrice aflate în prezent în serviciul de luptă în cadrul Forțelor Navale ale Turciei, noile submarine au o instalație energetică independentă de aer (VNEU), care reduce zgomotul în timpul deplasării submarinelor și le mărește timpul de ședere sub apă.

Instalația energetică a submarinelor Reis se bazează pe sistemul confirmat al companiei germane HDW. Acesta utilizează elemente de combustibil cu membrană electrolitică polimerică PEM FC, care generează o energie electrică cu o putere de 2×120 kW, și baterii de capacitate mare (232 de unități). Acest sistem de combustibil îi permite submarinului să rămână în marș pentru o perioadă lungă de timp.

Armamentul submarinelor va fi reprezentat de torpile cu calibrul 533 de milimetri (modelul german DM2A4 și cele locale de tip AKYA și MK28 Mod 6AT), rachete antinavă (Harpoon și posibil cele locale ATMACA), precum și de mai multe mine.

Construcția celor șase submarine din clasa Reis are loc la Șantierul Naval din Gelchuk (Turcia). Pe 23 martie 2021, a fost lansat la apă primul submarin, iar punerea sa în funcțiune este programată pentru 2022. În următorii cinci ani, vor fi puse în funcțiune și restul submarinelor.

Potrivit publicației franceze Naval News, apariția unei flote actualizate de submarine în Turcia va duce la o schimbare a balanței de forțe de-a lungul întregului perimetru al granițelor maritime ale țării. De aceea, autoritățile de la Atena au solicitat Berlinului să blocheze vânzarea submarinelor din clasa Reis către Turcia. Grecia deține cinci submarine cu VNEU: patru de tip 214 și unul modernizat tip 209.

“Turcia va obține din nou superioritatea împotriva Greciei”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe elen.

Pe de altă parte, trebuie spus și faptul că Ankara intenționează să construiască 4-6 submarine proprii cu VNEU conform proiectului MILDEN, cu care se preconizează înlocuirea submarinelor învechite tip 209/1200.

“În a doua jumătate a anilor 2030, echilibrul delicat al forțelor de submarine din regiune (estul Mediteranei) se va schimba, probabil, în favoarea Turciei”, a notat publicația franceză.

Potrivit autorului articolului, același lucru se va întâmpla și în Regiunea Mării Negre. După anexarea Crimeii, Rusia și-a mărit flota de submarine de la 1 la 7, datorită submarinelor Proiect 636.3, care sunt capabile să lanseze rachete Kalibr, dar nu au VNEU.

În prezent, Marina turcă are 12 submarine diesel-electrice, iar după punerea în funcțiune a celor din clasa Reis, numărul total de submarine va fi de 18 (6 cu VNEU).

“Aceste forțe de submarine vor putea să se infiltreze în zona rusă A2/AD apărată puternic din Marea Neagră”, a scris presa franceză. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Conform Convenției de la Montreux din anul 1932, care reglementează tranzitul prin Strâmtorile de la Marea Neagră, statele neriverane nu pot aduce submarine în regiune.

Ca urmare, în calitate de membru NATO, flota de submarine a Turciei este singurul atu capabil să contracareze ambițiile Forțelor Navale ale Rusiei în numele Alianței.

Astfel, submarinele din clasa Reis pot fi considerate un factor care să afecteze echilibrul NATO-Rusia din Marea Neagră. 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s