Exercițiile nucleare planificate în Rusia au menirea de a împiedica NATO să interfereze cu atacul împotriva Ucrainei

1

Cotidianul american The Financial Times a informat, pe 05.02.2022, citând o sursă din cadrul Congresului SUA, că, potrivit oficialilor militari și serviciilor de informații americane, Moscova a decis să desfășoare, în cursul lunii februarie, manevre de amploare cu întrebuințarea armelor nucleare (lansări de rachete balistice intercontinentale), care fuseseră programate anterior pentru toamna acestui an.

Washingtonul este convins că este vorba despre un semnal de avertizare pe care Federația Rusă îl va transmite NATO și are legătură directă cu situația din Ucraina. Această opinie este împărtășită atât de președintele Comitetului șefilor de state majore din cadrul Forțelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, cât și de directorul Serviciului Național de Informații (DNI), Avril Haynes. Aceștia au discutat despre acest lucru la o ședință închisă desfășurată la Camera Reprezentanților (camera inferioară a Parlamentului american) pe 03 februarie.

Pentagonul și comunitatea de informații din SUA consideră că devansarea exercițiilor nucleare are ca scop împiedicarea Alianței să interfereze cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit reprezentanților acestora, Moscova transmite Washingtonului mesajul – “nu interveni”.

Potrivit Federației oamenilor de știință (FAS) din SUA, care este angajată în cercetare în domeniul dezarmării nucleare, Federația Rusă dispune de aproximativ 4.500 de focoase nucleare.

După cum a declarat Rebecca Heinichs, expert al Institutului Hudson, desfășurarea exercițiului în același timp cu o invazie împotriva Ucrainei ar fi “un semnal incredibil de provocator și de rău augur”.

Publicația americană a concluzionat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc între mijlocul lunii februarie și sfârșitul lunii martie. Anterior, reprezentanții Casei Albe anunțaseră un atac inevitabil rusesc de la jumătatea lunii ianuarie și până la jumătatea lunii februarie. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Jurnalul american face referire la exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Grom-2022, care va fi executat cu participarea Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse.

De regulă, acesta se desfășoară la sfârșitul anului de instrucție, în cursul lunii octombrie. Pe timpul exercițiului, un submarin al Flotei de Nord lansează o rachetă balistică intercontinentală asupra unei ținte din poligonul Kura din Kamchatka, iar un submarin al Flotei din Oceanul Pacific distruge o țintă amplasată în poligonul Chiza din nordul Rusiei. De asemenea, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) lansează o rachetă balistică intercontinentală cu bazare terestră, iar avioane ale Aviației cu rază lungă de acțiune execută lansări de rachete de croazieră.

Reprezentanții ruși au anunțat încă din 03 ianuarie că exercițiul Grom-2022 va fi executat la începutul anului. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în luna decembrie, că, în cursul anului 2022, vor fi executate două exerciții la nivel strategic: Grom și Est.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s