NATO intenționează să disloce în România grupuri de luptă, după modelul celor din statele baltice și Polonia

foto

În urma unei întâlniri cu premierul britanic, Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe 10.02.2022, că Alianța nu intenționează să acorde garanțiile de securitate solicitate de Rusia.

Vorbind în cadrul unui briefing, Stoltenberg a spus că NATO are în vedere desfășurarea de grupuri de luptă în Regiunea Mării Negre, mai exact pe teritoriul României. Potrivit precizărilor sale, se preconizează întărirea flancului de sud-est al NATO prin dislocarea în România a unor grupuri de luptă similare celor care protejează acum statele baltice și Polonia, adică a unor batalioane multinaționale.

“În prezent, avem grupuri de luptă desfășurate în statele Baltice și în Polonia. În continuare explorăm posibilitatea de a disloca grupuri similare și în Regiunea Mării Negre, respectiv în România”, a menționat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a făcut o referire și la Ucraina, precizând că NATO va continua să acorde asistență Kievului, pentru că fiecare națiune are dreptul să se apere.

Potrivit sursei rusești topwar.ru, care a prezentat această știre, trebuie remarcat faptul că România se transformă într-un punct de sprijin al NATO la Marea Neagră. Aceasta a semnalat că, pe lângă forțele Alianței, care ar urma să fie transferate în zonă, în România se află deja în curs de redistribuire și forțe americane, ca parte a întăririi prezenței militare în Europa. Astfel, aproximativ 1.000 de militari americani sunt aduși în România din Germania. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din punct de vedere strict militar, trebuie spus faptul că nici cei 1.000 de militari americani și nici batalioanele multinaționale ce ar urma să fie aduse în România nu reprezintă o forță care ar putea contracara o eventuală acțiune militară a Rusiei în această zonă, împotriva statului român sau a NATO.

În plus, această măsură transformă România în mod absolut gratuit într-o țintă suplimentară pentru rachetele rusești din Regiunea Mării Negre și nu numai. Cu siguranță, din cauza acestei prezențe militare nesemnificative, în cazul unui eventual conflict între Rusia și NATO, teritoriul României se va transforma într-un teatru de război, cu consecințe inclusiv pentru populația civilă. Astfel, cu cât se multiplică numărul de locații în care se află dislocați militari americani și din alte state ale Alianței, cu atât crește și riscul de lovire a unor facilități militare, care, de regulă, aduc și victime colaterale.

Desigur, România trebuie să-și asume și să-și respecte angajamentele față de NATO și vor exista voci care vor spune că nu poate să refuze solicitări din partea aliaților pentru dislocarea de forțe suplimentare în regiune. Însă, alte state pot face acest lucru, iar Bulgaria și Ungaria sunt numai două dintre aceste exemple.

Sursa: topwar.ru.

Un gând despre “NATO intenționează să disloce în România grupuri de luptă, după modelul celor din statele baltice și Polonia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s