Potrivit portalului topcor.ru, în cadrul summitului pentru descurajare nucleară, generalul maior Ferdinand Stoss, director pentru planuri și politici al Comandamentului Strategic al SUA, a declarat că, în prezent, Statele Unite se găsesc într-o poziție neobișnuită, având de-a face cu două țări care își construiesc în mod dinamic capabilitățile militare – Rusia și China.
În opinia sa, din această cauză, Washingtonul trebuie să-și reconsidere strategia de dezvoltare a forțelor sale.
După cum a precizat Stoss, anterior, numai SUA controla nivelul violențelor în conflictele internaționale. Acum, concurenții săi sunt Federația Rusă și China, care au posibilitatea, dacă este necesar, să ridice nivelul violenței, în orice moment și în orice regiune a lumii.
“Statele Unite, aliații și partenerii noștri nu s-au confruntat cu astfel de amenințări de mai bine de 30 de ani. Pentru prima dată, acum avem de-a face cu doi rivali, în același timp”, a spus Ferdinand Stoss.
Reprezentantul american a remarcat faptul că Rusia reprezintă o amenințare pe termen scurt, lucrând la diferite tipuri de arme, de la rachete hipersonice pentru distrugerea navelor și până la rachete cu rază lungă de acțiune cu propulsie nucleară.
Pe de altă parte, China își crește rapid capabilitățile nucleare, construind sute de silozuri pentru păstrarea și lansarea rachetelor. Până în anul 2030, Beijingul ar putea dispune de 1.000 de focoase nucleare.
Stoss a concluzionat că Pentagonul trebuie să contracareze rapid acest lucru, printr-un ritm accelerat de modernizare a armelor sale.
Comentariu remnmilitaryblog.com: În scurt timp, situația geopolitică descrisă de generalul american ar putea deveni mult mai complicată pentru autoritățile de la Washington. Astfel, SUA ar putea ajunge în situația nu de a se confrunta simultan, dar separat, cu doi adversari egali, ci de a rezista, dintr-o poziție de inferioritate, în fața unei coaliții formate între cei doi rivali.
Începând din anul 2014, în urma evenimentelor din Ucraina, SUA a adoptat o politică de sancționare a Rusiei și de excludere a acesteia din toate formatele de cooperare bilaterală sau multilaterală. Abia la sfârșitul anului 2021, dialogul cu Rusia a fost reluat, dar după poziții de forță, sprijinite prin dislocarea de forțe și mijloace suplimentare în proximitatea frontierelor rusești.
Această stare de fapt împinge în mod inevitabil Rusia către un parteneriat cu China, care se pare că evoluează într-o direcție periculoasă. Pe timpul ultimei vizite în China, care a avut loc cu numai câteva zile în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său chinez, Xi Jinping, au găsit un limbaj comun împotriva SUA și NATO. În plus, între părți au fost încheiate noi acorduri, în special în domeniul energetic, ce întăresc cooperarea bilaterală pe termene de 10, 20 sau chiar 30 de ani.
Dacă evoluțiile internaționale își vor păstra trendul actual, pe termen mediu și lung, Rusia și China vor impune regulile jocului.