Rusia a început desfășurarea unor manevre de amploare în Marea Neagră. Peste 30 de nave au ieșit pe mare pentru exerciții

foto

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 12.02.2022, în acvatoriul Mării Negre, a început executarea unor manevre cu participarea a peste 30 de nave de  luptă.

“La îndeplinirea misiunilor în compunerea unor grupări de forțe întrunite, grupări navale de atac și detașamente de nave de desant vor participa peste 30 de nave de luptă din diverse clase aparținând FRMN, precum și altor flote”, se arată într-un comunicat de presă al departamentului, preluat de agenția Interfax.

“În diverse etape ale exercițiilor, marile unități navale, subunitățile de apărare de coastă și aviația flotei vor executa un complex de lansări de rachete și trageri de artilerie. Atacurile cu rachete și bombe vor viza ținte navale, aeriene și de coastă”, au menționat reprezentanții Statului major al FRMN.

Potrivit preizărilor acestora, “scopul exercițiului constă în apărarea litoralului maritim al Peninsulei Crimeea, a punctelor de dislocare ale forțelor FRMN, a obiectivelor economice ale țătii, a căilor de comunicații maritime, precum și a raioanelor maritime ale activităților economice împotriva unor posibile amenințări militare ale adversarului convențional”.

Potrivit informațiilor prezentate de flotă, în etapa inițială a exercițiului, navele au părăsit bazele din Sevastopol și Novorossiysk și au efectuat deplasarea în raioanele indicate. Conducerea manevrelor este asigurată de comandantul FRMN, amiral Igor Osipov.

La acestea participă fregate, nave de patrulare, nave mici purtătoare de rachete, vedete purtătoare de rachete, nave de desant, nave mici antisubmarin, precum și nave de apărare antimină.

Pe 10 februarie, FRMN a anunțat că un detașament format din șase nave de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au încheiat transferul din Marea Mediterană în Marea Neagră și au ajuns la Sevastopol.

Tot pe 10 februarie, Ministerul de Externe al Ucrainei a emis un protest în legătură cu decizia Rusiei de a închide părți din acvatoriile Mării Negre și Mării Azov, precum și Strâmtoarea Kerci, în legătură cu desfășurarea de exerciții navale.

“Extinderea fără precedent a zonelor de desfășurare a manevrelor face ca navigația în ambele mări să fie aproape imposibilă. Vorbim despre o complicație semnificativă și nerezonabilă a transportului maritim internațional, în primul rând commercial, care poate provoca consecințe economice și sociale complexe, în primul rând pentru porturile Ucrainei”, se arată în declarația ministerului.

Anterior s-a anunțat că Rusia a închis pentru navigație două raioane din Marea Neagră și un raion din Marea Azov, în perioada 13-19 februarie, pentru desfășurarea de exerciții militare.

Pe 20 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a informat despre începerea unei serii de manevre ale Forțelor Navale, cu participarea a peste 140 de nave de luptă și auxiliare și a aproximativ 10.000 de militari. Exercițiile, desfășurate sub conducerea comandantului Forțelor Navale, sunt executate în acvatoriile mărilor adiacente teritoriului rus, precum și în raioane operative importante din Oceanul Planetar. Exerciții independente sunt planificate în acvatoriile Mării Mediterane, Mării Nordului, Mării Okhoțk, în nord-estul Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific.

Manevrele se desfășoară pe fondul crizei survenite în relațiile din Rusia și NATO. SUA, alte state membre ale Alianței, dar și Ucraina au atras atenția asupra concentrării de trupe rusești în proximitatea frontierei ucrainene și a pericolului declanșării unei invazii militare a Rusiei. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că, așa cum rezultă și din notificările părții ruse, faza activă a exercițiilor din Marea Neagră se va desfășura în perioada 13-19 februarie.

Deși pericolul există, aproape cu certitudine, manevrele executate în Marea Neagră nu se vor dezvolta într-o intervenție militară împotriva Ucrainei.

În ultimele zile, în SUA au fost lansate mai multe date pentru o eventuală declanșare a ostilităților dintre Rusia și Ucraina. Astfel, potrivit Bloomberg, care a citat înalți oficiali americani, intervenția militară a Rusiei va începe marți, 15 februarie. Pe de altă parte, în baza unor evaluări ale CIA, atacul Rusiei este planificat pentru data de 16 februarie.

Personal, consider că ambele date sunt eronate și nu vor marca începutul unui război între Rusia și Ucraina, din mai multe motive.

În primul rând, până pe data de 20 februarie se află în curs de desfășurare Jocurile Olimpice de Iarnă. Respectând principiul olimpic, Rusia nu va declanșa acțiuni ofensive în timpul desfășurării acestora, mai ales ținând cont de faptul că acestea au loc în China, țară apropiată de autoritățile de la Moscova.

În al doilea rând, este puțin probabil ca ostilitățile să fie declanșate în perioade intense de desfășurare a unor manevre de amploare, când toate privirile sunt ațintite asupra participanților. Pentru a profita la maximum de elementul surpriză, care uneori poate fi decisiv în înclinarea balanței conflictelor, atacul trebuie să se producă într-o perioadă de relativă relaxare.

Cel mai probabil, după revenirea navelor în bazele de dislocare permanentă și refacerea rezervelor în urma participării la exerciții, acestea pot ieși din nou pe mare, în secret, eventual sub protecția întunericului, și pot să declanșeze atacuri surpriză, cu efecte devastatoare pentru partea ucraineană.

În aceste condiții, data de 22.02.2022, avansată în glumă, în urmă cu ceva timp, doar pentru faptul că arată bine, ar putea fi mult mai potrivită pentru declanșarea unei intervenții militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Cu toate acestea, personal, încă nu sunt convins că un război între cele două state slave este iminent. Cred că președintele rus, Vladimir Putin, are în vedere alte opțiuni decât războiul, care pot să aducă Rusiei beneficii mai mari, cu costuri mult mai mici.

Cert este faptul că, în ultima perioadă a reușit să bulverseze toată lumea și să creeze panică în statele din jurul Federației Ruse, inclusiv în România. În același timp, unitatea NATO este zdruncinată și este greu pusă la încercare în aceste zile. Pe lângă Turcia, care se pare că nu mai ascultă comenzile venite de la Washington și de la Bruxelles, o serie de alte țări, între care membrii vechi al Alianței precum Germania și Franța, dar și membrii mai noi veniți din zona de influență sovietică, respectiv Bulgaria și Ungaria, dau semne de nemulțumire față de ultimele măsuri anunțate de SUA și NATO pentru contracararea Rusiei.

În încheiere, aș vrea să mai semnalez un aspect destul de interesant. De ceva vreme, în Marea Neagră nu se mai află nicio navă de luptă din statele neriverane. SUA, Marea Britanie, Spania și chiar Italia și Franța, care, de regulă trimiteau nave în regiune, au preferat să-și concentreze forțele în Marea Mediterană, departe de zona potențială de conflict din Marea Neagră.

În aceste condiții, se pare că Rusia are cale liberă la manevre fără restricții în Marea Neagră. 

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s