Canalul american de You Tube Mega 3D Studios a publicat un material video, în care este realizată o comparație vizuală a Aviațiilor Militare din Federația Rusă și Ucraina. (Video)
Astfel, potrivit calculelor autorilor, Ucraina dispune de 32 de avioane militare de transport față de 445 rusești, de 71 de avioane de instrucție în comparație cu 552 în Rusia și de cinci avioane cu destinație specială față de 132 de aeronave similare ale părții ruse.
În același timp, aviația rusă dispune de 772 de avioane de vânătoare față de 69 în Ucraina și de 739 de avioane de atac, în comparație cu 29 de aeronave de acest tip deținute de partea ucraineană. În plus, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au 1.543 de elicoptere față de 112 elicoptere ucrainene, între care 544 elicoptere de atac, în comparație cu 34 din Ucraina.
Între timp, potrivit ambasadorului ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, Kievul este pregătit pentru o dezvoltare foarte sumbră a situației, în cazul în care Rusia va invada în curând Ucraina. În același timp, Melnyk a atras atenția că Forțele Armate ale Ucrainei sunt mult mai slabe decât cele rusești și a solicitat părții germane furnizarea de arme grele, respectiv 1.000 de rachete antiaeriene și 12.000 de rachete antitanc.
Cu toate acestea, în pofida rezultatului mai mult decât previzibil al unei confruntări militare, Ucraina este hotărâtă să respingă agresiunea rusă. Kievul a impus întoarcerea militarilor din concedii și a transferat unități de luptă mai aproape de granițele de est.
Comentariu remnmilitaryblog.com: În mod clar, Ucraina nu ar face față unei confruntări în aer cu armata rusă, nu numai din cauză că dispune de mult mai puține mijloace pentru lupta aeriană, ci și pentru că aeronavele rusești sunt în marea lor majoritate noi sau modernizate, în timp ce avioanele ucrainene provin din perioada sovietică.
În plus, este foarte probabil ca armata rusă să distrugă avioanele și elicopterele ucrainene pe aerodromuri, înainte ca acestea să apuce să decoleze. În acest scop, vor fi întrebuințate rachete de croazieră cu bazare terestră, navală și aeriană.