Primul regiment de aviație dotat cu avioane MiG-31K și rachete Kinzhal a fost format în cadrul Aviației Strategice a Rusiei

foto

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 17.02.2022, că primul regiment de aviație dotat cu rachete hipersonice Kinzhal a fost inclus în compunerea Aviației cu rază lungă de acțiune. Acesta este dislocat pe aerodromul Savasleika din Regiunea Nizhny Novgorod și, până la sfârșitul anului 2022, va fi completat cu noi avioane de tip MiG-31K.

Potrivit jurnalului Izvestia, care citează surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, noul regiment independent dotat cu avioane de interceptare MiG-31K și rachete Kinzhal a fost dislocat pe aerodromul Savasleika din Regiunea Nizhny Novgorod și subordonat Comandamentului Aviației cu rază lungă de acțiune. La sfârșitul anului trecut, în compunerea unității a fost predată și escadrila de avioane MiG-31K de la Centrul 929 pentru teste de stat din localitatea Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan). Până la sfârșitul lunii decembrie, este planificat ca noul regiment de aviație să fie completat cu câteva avioane noi primite de la întreprinderile Complexului Militar Industrial. 

În luna ianuarie 2022, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat crearea primului regiment independent cu aeronave MiG-31K echipate cu rachete hipersonice Kinzhal. Anterior, ministrul a spus că baza forțelor de descurajare non-nucleare va fi reprezentată de rachetele hipersonice cu diferite tipuri de bazare.

În prezent, există mai multe planuri de desfășurare a rachetelor hipersonice Kinzhal în Regiunile Militare Sud, Centru și Vest, precum și la Flota de Nord. Momentul intrării acestora în serviciul de luptă va depinde de îndeplinirea comenzilor de stat pentru apărare și de pregătirea echipajelor pentru aeronavele purtătoare.

Deocamdată, a intrat în serviciul de luptă regimentul de la Savasleika, unde s-a trecut la desfășurarea activităților de pregătire pentru luptă. Astfel, pe 15 februarie, avioane de tip MiG-31K ale acestuia au aterizat în Siria, unde vor participa la exercițiile de amploare desfășurate în estul Mării Mediterane. O mare unitate navală formată din nave oceanice de la Flota de Nord, Flota din Oceanul Pacific și Flota din Marea Neagră va desfășura, în cooperare cu aviația, activități de luptă impotriva grupărilor navale ale adversarului convențional.

Pentru prima dată, complexul Kinzhal a fost dislocat în străinătate în luna iunie a anului trecut. Două avioane MiG-31K au fost deplasate atunci la baza aeriană Khmeimim din Siria. Împreună cu bombardiere Tu-22M3, acestea au distrus adversarul convnețional din acvatoriul Mării Mediterane.

La începutul lunii februarie, a fost semnalat și prima aterizare a unui avion MiG-31K cu rachete Kinzhal la una din bazele aeriene din Regiunea Kaliningrad. Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat, de asemenea, despre testarea complexului Kinzhal în condiții arctice.

La forumul tehnico-militar Armata-2021 din luna august a anului trecut, Ministerul rus al Apărării a încheiat un contract cu compania MiG privind repararea și modernizarea unui număr neprecizat de avioane MiG-31 la versiunea K purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal.

Prima dată, despre complexul Kinzhal a vorbit președintele rus, Vladimir Putin, în luna martie 2018. Atunci s-a aflat că o escadrilă formată din 10 avioane purtătoare MiG-31K a intrat în serviciul de luptă experimental în Regiunea Militară Sud.

Complexul este format din avionul de interceptare modernizat și adaptat la versiunea MiG-31K și racheta 9-C-7760. Bătaia complexului este de aproximativ 2.000 de kilometri. Viteza rachetei dezvoltate pe baza rachetei balistice a complexului terestru Iskander-M atinge, în partea finală a zborului, viteza de peste cinci Mach. Acest fapt permite clasificarea acesteia ca fiind hipersonică. În prezent este singurul complex de aviație de acest tip din lume.

foto 1

Avionul de vânătoare MiG-31 este întrebuințat ca primă etapă de start a rachetei, radicând racheta 9-S-7760 în stratosferă și accelerând-o la viteză supersonică. Capul de autodirijare îi permite rachetei să lovească atât ținte terestre, cât și ținte maritime. Un astfel de complex este foarte ușor de mutat pe orice aerodrom, ceea ce îl face un instrument flexibil non-strategic de răspuns la amenințări.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Trebuie remarcat faptul că, până în prezent, aerodromul din Savasleika, pe care a fost dislocat noul regiment de aviație dotat cu avioane MiG-31K și rachete hipersonice Kinzhal, nu a aparținut Aviației cu rază lungă de aviație (Aviația Strategică). Aerodromul a funcționat în subordinea Centrului 4 de Stat pentru pregătirea personalului de aviație și teste la trupe din Lipetsk (fostul Centru 4 pentru întrebuințare în luptă și recalificarea personalului navigant). Începând din anul 2012, pe acest aerodrom este dislocată o escadrilă de avioane de vânătoare-interceptare de tip MiG-31, cu diverse modificări.

Probabil, regimentul întrebuințează și aerodromul din Soltsy (Regiunea Novgorod), pe care funcționează o comenduire de aviație a Regimentului 52 aviație de Bombardament – Shaikovka (Regiunea Kaluga) din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament – Engels (Regiunea Saratov) a Aviației cu rază lungă de acțiune. În ultima perioadă, pe acest aerodrom a fost avariat un avion de tip MiG-31K, ce a derapat de pe pistă la decolare. De asemenea, cele două avioane MiG-31K dislocate la începutul lunii februarie pe aerodromul Chernyakhovsk din Regiunea Kaliningrad au decolat de pe același aerodrom.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s