Ce rachete au lansat rușii în cadrul exercițiului strategic Grom-2022 al Forțelor de Descurajare Strategică? (Video)

1

Analiză remnmilitaryblog.com

Pe 19.02.2022, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, în Federația Rusă a fost executată partea practică a exercițiului strategic Grom-2022 al Forțelor de Descurajare Straegică. În timpul exercițiului, au fost efectuate mai multe lansări de rachete balistice intercontinentale, rachete hipersonice și rachete de croazieră. 

Lansări de rachete balistice intercontinentale

Submarinul nuclear cu destinație strategică K-18 Karelia (Proiect 667BDRM, clasa Delfin, Delta IV în clasificare NATO) al Flotei de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip R-29RMU2 Sineva (RSM-54, SS-N-23 Skiff în clasificare NATO). Lansarea s-a făcut din Marea Barents, iar ținta a fost amplasată în poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. (Video)

Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au lansat o rachetă balistică intercontinentală RS-24 Yars (15P155M, RS-12M2R). Lansarea s-a făcut cu o instalație mobilă, din poligonul Plesetsk, iar ținta a fost amplasată în poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. (Video) 

Lansări de rachete hipersonice

Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a lansat o rachetă hipersonică 3M22 Zircon. Probabil, lansarea s-a făcut din Marea Barents asupra unei ținte navale. (Video)

Două avioane de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K au lansat două rachete hipersonice 9-S-7760 ale complexului H-47M2 Kinzhal. Lansările s-au făcut din nordul Federației Ruse (Regiunea Murmansk) și au vizat o țintă navală din Marea Barents și o țintă terestră din poligonul Pemboy. Aeronavele, cu numerele de bord 30 albastru (număr de înregistrare RF-95453) și 31 albastru aparțin noului regiment de aviație de pe aerodromul Savasleika din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune. Trebuie remarcat faptul că acestea nu au mai apărut anterior la activități de pregătire pentru luptă. Cel mai probabil, avioanele fac parte din cea de-a doua escadrilă a regimentului, care va fi completată până la sfârșitul acestui an. Prima escadrilă este formată din cele 10 avioane, cu numere de bord roșii de la 90 la 99, care au fost transferate, la sfârșitul anului 2021 de pe aerodromul din Akhtubinsk. (Video) 

Lansări de rachete de croazieră

Două bombardiere strategice de tip Tu-95MS aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune au lansat două rachete de croazieră Kh-55. Lansările s-au făcut asupra unor ținte din poligoanele Pemboy și Kura. Probabil, un avion al Regimentului 184 Aviație de Bombardament – Engels (Regiunea Saratov) din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament – Engels a lansat o rachetă din nordul Federației Ruse asupra unei ținte terestre din Poligonul Pemboy. În același timp, un avion al Regimentului 182 Aviație de Bombardament – Ukrainka (Regiunea Amur) din cadrul Diviziei 326 Aviație de Bombardament – Ukrainka a lansat o rachetă din estul Federației Ruse asupra unei ținte terestre din Poligonul Kura. Avionul care a efectuat lansarea în estul Rusiei apare în materialul video și este aeronava cu numărul de bord 50 roșu. (Video)

Un complex de rachete operativ-tactic de tip Iskander-M aparținând unei brigăzi de rachete a Regiunii Militare Sud a lansat o rachetă de croazieră de tip 9M728, în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan. (Video)

Un submarin nuclear al Flotei de Nord a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr (SS-N-27 Sizzler în clasificare NATO). Probabil, lansarea s-a făcut din Marea Barents asupra unei ținte navale. (Video)

Un submarin diesel-electric al Flotei ruse din Marea Neagră a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr. (Video)

Nava mică purtătoare de rachete Graivoron a Flotei ruse din Marea Neagră a lansat o rachetă de croazieră Kalibr. Lansarea s-a făcut din Marea Neagră asupra unei ținte amplasate în poligonul Opuk din Crimeea. (Video)

În concluzie, se poate observa că au fost lansate în total 11 rachete, din care două balistice intercontinentale, trei hipersonice și șase de croazieră.

Noutatea absolută a exercițiului a fost reprezentată de participarea platformelor purtătoare de rachete hipersonice, cu bazare navală și aeriană. Dacă avioanele MiG-31K se află în serviciul de luptă experimental începând de la sfârșitul anului 2017 și au mai efectuat lansări de rachete Kinzhal, a fost pentru prima dată când o navă de luptă a lansat o rachetă Zircon în cadrul unui exercițiu. Toate lansările anterioare de la bordul fregatei Amiral Gorshkov au fost efectuate în cadrul procesului de testare a rachetei.

Deși Federația Rusă a mai executat exerciții similare, chiar cu un număr mai mare de lansări de rachete (15), Grom-2022 are o semnificație deosebită, fiind desfășurat pe fondul tensiunilor în creștere cu SUA și NATO. Acesta poate fi considerat drept o demonstrație de forță menită să pună presiune, în special pe partea americană, în vederea acceptării unor concesii în privința garanțiilor de securitate solicitate de Federația Rusă.   

Surse: mil.ru, tvzvezda.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s