Secretarul general al OTSC a propus dislocarea trupelor organizației în Donbas

foto

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Reuters, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Stanislav Zas, a propus, pe 19.02.2022, dislocarea trupelor organizației în Donbas. Pentru acest lucru, ar fi nevoie de acordul Ucrainei și aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

“În mod ipotetic, acest lucru este posibil. Dar, o astfel de măsură necesită acordul Ucrainei, pentru că, până la urmă, este vorba despre teritoriul ei, un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, precum și susținerea guvernelor din statele membre ale organizației”, a precizat Zas.

Secretarul general al OTSC a adăugat faptul că, în prezent, conflictul intern din Ucraina poate fi rezolvat doar pe cale diplomatică, dar, cu toate acestea, situația se dezvoltă într-o direcție periculoasă.

“Nu cred că situația poate reveni acum la stadiul în care tancurile rămâneau în bazele lor, iar militarii erau în cazărmi. Acum ar trebui să ne dăm seama că trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să ajungem la o înțelegere. Aceasta este noua realitate”, a concluzionat Stanislav Zas.

La începutul acestui an, forțele de menținere a păcii ale OTSC au fost dislocate în Kazahstan pentru restabilirea ordinii în țară. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultimele două zile, situația de securitate din zona liniei de demarcație din Donbas s-a deteriorat puternic, fiind semnalate tot mai multe încălcări ale acordului de încetare a focului.

Ca de obicei, părțile se acuză reciproc de declanșarea ostilităților. Cert este că, în cele două republici autoproclamate din Donbas a început evacuarea populației în Rusia și a fost decretată mobilizarea generală.

Aceste evoluții pot fi speculate de Federația Rusă pentru motivarea unei eventuale intervenții militare pe teritoriul Ucrainei.

De fapt, deși anterior au fost avansate mai multe date pentru o posibilă declanșare a ofensivei armatei ruse, pericolul real pentru Ucraina abia acum începe. În zilele următoare vor fi întrunite toate condițiile pentru începerea războiului între cele două state. După eșecul discuțiilor cu SUA și statele membre NATO, încheierea Jocurilor Olimpice de Iarnă din China, finalizarea dispozitivului militar al Rusiei din proximitatea frontierei cu Ucraina și încheierea exercițiilor militare de amploare, inclusiv din Republica Belarus, declanșarea confruntărilor mai are nevoie numai de o scânteie. Aceasta poate să vină din Republicile Donețk și Lugansk, unde nici nu mai contează cine respectă armistițiul și cine nu.

 Mai rămâne doar, ca oficialii ruși să aleagă tipul de război pe care vor să-l ducă împotriva Ucrainei. Probabil că, președintele Vladimir Putin are în vedere un conflict fulger, care să evite la maximum producerea de victime în rândul ambelor tabere. Acest lucru se poate face printr-o combinație rapidă de atacuri cibernetice, lovituri chirurgicale cu armamentele de mare precizie și utilizarea pe scară largă a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s