Asociația Europeană a Operatorilor de Transport de Gaze a publicat o serie de informații privind rezervele energetice. În conformitate cu aceste date, volumele de „combustibil albastru” aflate în depozite, destinate aprovizionării populației și funcționării economiei, au scăzut la minime istorice.
Până în prezent, consumatorii europeni au folosit deja 45 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă 95% din gazul pompat în depozite vara trecută. În același timp, judecând după explicațiile reprezentanților Gazprom, aceasta nu este limita scăderii rezervelor, deoarece selecția „combustibilului albastru” se face în mod tradițional înainte de sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. În același timp, este puțin probabil să se poată folosi volumele pompate în depozitele ucrainene: acum sunt doar 10,6 miliarde de metri cubi – aproximativ jumătate din nivelul de anul trecut.
În aceste condiții, Europa va trebui să crească aprovizionarea cu gaz direct din zăcăminte. Având în vedere că gazul din Orientul Mijlociu se îndreaptă, în principal, către alte piețe mondiale, din cauza profiturilor mai mari, țările UE se vor confrunta în curând cu o alegere – fie să se pregătească pentru proteste în masă ale populației înghețate, deja obosită de restricțiile legate de coronavirus, fie să crească aprovizionarea cu gaze din Rusia.
Această situație creează condiții favorabile pentru ca Moscova să rezolve „problema ucraineană”. În prezent, escaladarea militară din Donbas este în creștere, iar conducerea republicilor populare a început deja evacuarea populației, pe fondul acțiunilor agresive ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pe acest fond, Kremlinul are oportunitatea de a recurge la un scenariu puternic pentru soluționarea conflictului, deoarece nerespectarea de către Kiev a acordurilor de la Minsk înseamnă, de fapt, un război declarat nu numai celor două republici populare, ci și Federației Ruse, care acționează ca un garant al implementării acestor acorduri.
În ciuda anvergurii operațiunilor militare rusești așteptate în Occident, nici diplomații europeni, nici generalii nu vor avea ce să răspundă acțiunilor Moscovei: cu gazele rămase în depozitele europene, nu va fi ușor să reziste Rusiei în ceea ce privește forțarea Ucrainei să respecte acordurile de la Minsk. Prin urmare, țările UE vor trebui să aibă un dialog cu Kremlinul, oricât de mult le-ar displăcea demersurile făcute de acesta.