Turcia a oferit un răspuns evaziv la solicitarea Ucrainei de a închide strâmtorile de la Marea Neagră pentru navele de luptă rusești

1

Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 25.02.2022, că Ucraina a solicitat Turciei închiderea strâmtorilor de la Marea Neagră pentru navele de luptă ale Federației Ruse. Autoritățile de la Ankara au confirmat primirea unei cereri oficiale în acest sens din partea Kievului.

Este pentru a doua zi consecutiv în care Ucraina a cerut Turciei să închidă Bosforul și Dardanelele pentru navele de război turcești. Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasily Bondar, s-a adresat ieri guvernului turc cu o astfel de solicitare. El a solicitat închiderea strâmtorilor pentru toate navele rusești, precum și a spațiului aerian al Turciei pentru toate aeronavele rusești. Prima cerere a fost făcută pe fondul începerii operațiunii de demilitarizare a Ucrainei.

Astăzi, 25 februarie, Ankara a confirmat primirea celui de-al doilea apel de la Kiev, în care autoritățile ucrainene cer Turciei să închidă strâmtorile pentru navele de război. În acesta nu se mai vorbește și despre închiderea spațiului aerian.

În Turcia, s-a răspuns solicitării Ucrainei, explicându-se că, chiar dacă strâmtorile ar fi închise, navele rusești ar avea totuși dreptul de a trece prin ele pentru a se întoarce la bazele lor.

Potrivit declarațiilor ministrului de externe al Turciei, Convenția de la Montreux prevede posibilitatea închiderii strâmtorilor în caz de război, dar stipulează și faptul că navele statelor participante la război au dreptul de a trece prin strâmtori pentru a reveni la bazele lor. Astfel, Ankara le-a transmis lui Zelensky și celor din jurul acestuia că nu pot face nimic, dar vor continua să sprijine moral Ucraina și să condamne acțiunile Rusiei.

Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina, calificând operațiunea militară drept “inacceptabilă”. În același timp, Rusia și Turcia au convenit să continue cooperarea în diverse domenii.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Rusia a finalizat de mai multe zile dispozitivul naval constit în Marea Neagră pentru o intervenție militară împotriva Ucrainei. Astfel, nu intenționează ca în aceste zile să deplaseze alte nave de luptă prin strâmtorile turcești.

În aceste condiții, solicitarea Ucrainei către Turcia este oricum fără obiect. Iar, răspunsul autorităților de la Ankara este unul pe măsură, evitându-se un răspuns clar în ceea ce privește interzicerea trecerii navelor de luptă rusești prin Bosfor și Dardanele.

De regulă, partea rusă tranzitează strâmtorile turcești cu navele de luptă și auxiliare ale Flotei ruse din Marea Neagră, care îndeplinesc misiuni, prin rotație, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale din estul Mării Mediterane. Foarte rar, prin acestea trec nave de luptă ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică, aduse în Marea Neagră pentru exerciții.

Trebuie remarcat faptul că, de o bună perioadă de timp, prin strâmtorile de la Marea Neagră nu a mai trecut nicio navă de luptă din statele membre NATO neriverane. În acest fel, Occidentul a lăsat cale liberă Federației Ruse să se desfășoare în voie în întreaga regiune.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s