Moscova are prieteni: Abhazia a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk

1

Serviciul de presă al Președinției Abhaziei a informat, pe 25.02.2022, că președintele Aslan Bzhaniya a semnat decretele de recunoaștere a îndependenței Republicii Populare Donețk (RPD) și Republicii Populare Lugansk (LPR). Într-un discurs către națiune, șeful statului a declarat ulterior că reprezentanții republicii monitorizează îndeaproape situația din jurul Donbas.

“Urmând spiritul prieteniei noastre cu popoarele din RPD și LPR, considerând că este necesar să ne implicăm pe viitor în soarta lor, urându-le sincer fraților noștri dezvoltare sigură și durabilă, astăzi am semnat decretele prin care se recunoaște independența Republicii Populare Donețk şi independenţa Republicii Populare Lugansk”, a spus Bzhaniya.

Președintele și-a exprimat încrederea că întreaga societate abhază susține această decizie. Potrivit acestuia, Abhazia are relații speciale cu popoarele acestor republici, iar fiecare cetățean simpatizează sincer cu lupta lor pentru dreptate, pentru dreptul la o viață decentă.

“Poporul din Abhazia a supraviețuit tuturor acestor lucruri. Originile simpatiei noastre pentru popoarele acestor republici se află în asemănarea destinelor noastre”, a menționat președintele.

Șeful statului a solicitat guvernului să înceapă pregătirile pentru încheierea unor acorduri interstatale de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu republicile din Donbas și stabilirea de relații diplomatice cu acestea.

Pe 21 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-o alocuțiune televizată că este necesară recunoașterea imediată a suveranității LPR și RPD și a semnat decretele și acordurile relevante privind prietenia, cooperarea și asistența reciprocă cu acestea.

Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, începerea unei operațiuni militare speciale în Donbas. El a asigurat că planurile Moscovei nu includ ocuparea Ucrainei, ci doar demilitarizarea și denazificarea acesteia. Șeful statului a numit ca obiectiv al operațiunii protecția locuitorilor din DPR și LPR, care au fost supuși genocidului timp de opt ani. Ministerul rus al Apărării a subliniat ulterior că nu sunt lovite ținte civile de pe teritoriul Ucrainei, ci doar infrastructura militară.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este posibil ca, în perioada următoare, gestul Abhaziei să fie repetat și de alte state din cercul apropiat al Moscovei. Este vorba, între altele, de Republica Belarus, Osetia de Sud, Siria, Nicaragua sau Iran.

În acest fel, cele două republici din Donbas vor primi recunoaștere internațională, iar decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaște independența acestora va căpăta legitimitate.

Surse: ria.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s