Lovitură pentru navele de luptă rusești din Mediterană: Ciprul și-a închis porturile folosite pentru reaprovizionarea acestora

1

Jurnalul cipriot Phileleftheros a informat, pe 05.03.2022, citând surse diplomatice, că Ciprul a interzis intrarea în porturile republicii a navelor de luptă aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse, revocând astfel permisele eliberate anterior.

Potrivit publicației, o notificare despre interdicția de a intra în portul Limassol și în alte porturi ale Republicii Cipru a fost trimisă la Moscova pe 02 martie, cu referire la o fregată și patru vedete de sprijin. După cum s-a subliniat în ziarul cipriot, fiecare navă a primit anterior permisiunea separată pentru aprovizionare.

“Ministerul de Externe a informat Rusia, printr-o declarație verbală, că, din cauza evenimentelor din Ucraina, acordul privind furnizarea de servicii și autorizația de acostare nu pot fi executate”, a scris publicația.

Refuzul părții cipriote a venit în spiritul ultimelor decizii de la Bruxelles privind extinderea măsurilor împotriva Rusiei, în special închiderea porturilor pentru navele rusești și a spațiului aerian pentru aeronavele părții ruse.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat refuzul părții cipriote de a mai primi navele de luptă rusești în porturile sale.

Trebuie precizat faptul că, americanii au cerut de multă vreme suspendarea intrării navelor rusești în Cipru, unde se aprovizionează cu alimente și combustibili. În schimb, Washingtonul a promis Nicosiei să ridice embargoul asupra armelor. Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anunțat în mod repetat că oficialii de la Casa Albă sunt profund dezamăgiți de admiterea navelor rusești în porturile din Cipru.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă dispune în Marea Mediterană de o escadră permanentă, formată din 10-15 nave de luptă și auxiliare. Navele acesteia provin de la toate flotele și se rotesc la câteva luni. Cele mai multe nave din cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale provin de la Flota din Marea Neagră, în responsabilitatea căreia se află acvatoriul Mării Mediterane.

Baza pentru desfășurarea serviciului de luptă a navelor grupării din estul Mării Mediterane este reprezentată de portul sirian Tartus, în care funcționează un Punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Rusiei.

De regulă, navele rusești din Marea Mediterană folosesc pentru refacerea proviziilor porturile Ceuta din Spania în vest și Limassol din Cipru în est.

În urma evenimentelor din anul 2014, în urma unor presiuni venite din partea NATO, Spania a închis accesul navelor rusești pentru o perioadă de aproximativ doi ani. Ulterior, autoritățile spaniole au renunțat la această măsură, iar escalele navelor rusești au fost reluate.

Este posibil ca și în cazul de față să fie vorba tot despre o măsură temporară. Nu este exclus ca, după câteva luni, autoritățile cipriote să reia aprovizionarea navelor de luptă rusești.

Pierderea accesului în porturile din Cipru este importantă pentru Forțele Navale ale Federației Ruse, dar aceasta poate fi surmontată, evident cu costuri mai mari. Probabil că, partea rusă va folosi portul Tartus din Siria pentru refacerea proviziilor navelor sau vor efectuat aceste manevre direct pe mare, cu ajutorul petrolierelor și remorcherelor.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s