Oficial rus: Armata ucraineană a pierdut controlul de luptă asupra aviației și apărării antiaeriene

1

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 09.03.2022, că armata ucraineană a pierdut controlul de luptă asupra aviației și apărării antiaeriene.  

“În timpul desfășurării operației militare din Ucraina, Forțele Armate ale Rusiei au distrus 137 de complexe de rachete antiaeriene de tip S-300, Buk-M1 și S-125. Aceasta înseamnă peste 90% din complexele de rachete antiaeriene cu rază mare și medie de acțiune din compunerea de luptă. De asemenea, au fost distruse 81 de posturi de radiolocație ale apărării antiaeriene a Ucrainei. Acest lucru a dus la pierderea controlului de luptă asupra aviației și apărării antiaeriene”, a menționat Konashenkov, ale cărui declarații au fost preluate de agenția de presă RIA Novosti. 

Potrivit precizărilor acestuia, în prezent, sistemul de apărare antiaeriană al trupelor ucrainene are doar un caracter izolat și nu mai este capabil să se opună aviației ruse.

Ca urmare, numai pe 09 martie, Forțele Aerocosmice ale Rusiei au distrus 49 de obiective ale infrastructurii militare a armatei ucrainene, între care: două puncte de conducere, șase complexe de rachete antiaeriene, patru depozite de muniții și carburanți, precum și 37 de raioane de concentrare a armamentelor și tehnicii militare.

“În total, de la începutul operației militare, au fost distruse 2.786 de obiective ale infrastructurii militare a armatei ucrainene, între care: 953 de tancuri și alte mașini blindate, 101 lansatoare multiple de proiectile reactive, 351 de instalații de artilerie, inclusiv aruncătoare de mine, 718 unități de tehnică militară specială și 93 de drone”, a spus Konashenkov. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a adăugat că în Ucraina, practic nu mai există piloți militari antrenați de clasa întâi și clasa a doua, în timp ce aproximativ 90% din aerodromurile militare au fost dezafectate. Pierderile Forțelor Aeriene ale Ucrainei au ajuns la 89 de avioane și 57 de elicoptere.

“Se mai înregistrează doar încercări individuale de ieșire a aviației de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei”, a precizat Konashenkov.

După cum a declarat acesta, o parte din aeronavele Forțelor Aeriene ale Ucrainei au fost relocate în România și nu participă la luptele de pe teritoriul ucrainean.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ceea ce trebuia să se întâmple în prima sau eventual în a doua zi a confruntărilor, adică obținerea supremației aeriene, nu s-a obținut integral nici după 14 zile de război.

Și aici nu mai este vorba despre eroismul sau rezistența trupelor ucrainene. Pur și simplu vorbim despre evaluări și abordări greșite ale planificatorilor militari ruși. Probabil, acestea s-au bazat pe informații inexacte din teren ori partea ucraineană a surprins prin dispersarea la timp a tehnicii militare, respectiv a avioanelor, elicopterelor, dronelor, radarelor și sistemelor de apărare antiaeriană.

Conflictul din Ucraina nu seamănă cu nimic din ceea ce a desfășurat armata rusă începând de la războiul din Georgia (2008) și până în prezent. Una dintre cauze ar putea consta în faptul că ofițerii ucraineni mai în vârstă au lucrat o perioadă în comun cu militarii ruși pe timpul fostei URSS ori în cadrul CSI și OTSC. Astfel, aceștia cunosc procedurile și abordările ofițerilor ruși, care, în pofida așa-numitelor “lecții învățate” în conflictele militare moderne, se pare că nu s-au schimbat prea mult și, în multe situații, merg pe modelele clasice.

Deși de mulți ani armata rusă a demonstrat în timpul exercițiilor o serie de tehnici și tactici de luptă moderne, acestea nu se regăsesc în acțiunile desfășurate acum în Ucraina. Nu au fost folosite la scară largă nici mijloacele de război electronic și nici tehnica de luptă modernă introdusă în dotare în ultimii ani.

Aviația cu rază lungă de acțiune nu a fost întrebuințată aproape deloc, în timp ce avioanele Su-34, Su-35S și Su-30SM apar abia acum în acțiunile de luptă.

Toate aceste lucruri explică și numărul foarte mare al pierderilor suferite de armata rusă, atât în ceea ce privește personalul, cât și tehnica militară.

Din materialele video prezentate pe rețelele de socializare se poate constata faptul că, în principiu, tehnica folosită de militarii ruși în Ucraina este foarte veche, lăsând impresia că reprezentanții Rusiei au vrut să scape în primul val al acțiunilor de luptă de toate “relicvele” aflate încă în dotare.

Trebuie subliniat și faptul că partea rusă a instituit o blocadă informațională în ceea ce privește acțiunile militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei. De exemplu, site-ul Ministerului rus al Apărării nu funcționează începând din 24 februarie, adică din prima zi a operației militare. De asemenea, principalele agenții de presă rusești (Interfax, Tass și RIA Novosti) dau doar informații cu caracter general, fără să ofere amănunte despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În aceste condiții, este dificil de apreciat situația reală din teren. Probabil, la încheierea ostilităților vor veni mai multe informații, care vor permite tragerea unor concluzii mai apropiate de realitate.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s