Analiză remnmilitaryblog.com
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 12.03.2022, mai multe mijloace de cercetare aeriană au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra Mării Negre și în spațiul aerian al României, pentru monitorizarea trupelor ruse din proximitatea și de pe teritoriul Ucrainei.
O dronă de cercetare strategică Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a zburat deasupra Mării Negre, la limita FIR Sevastopol și FIR Novorossiysk, precum și în spațiul aerian al României, de-a lungul frontierelor cu Republica Moldova și Ucraina. Drona, cu numărul de bord 04-2015 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.290 de metri, cu o viteză de circa 510 kilometri pe oră.

Trebuie menționat faptul că, din cauza distanței mari de zona propriu-zisă de război, bătaia echipamentelor dronei nu acoperă estul și nord-estul Ucrainei. Probabil, aceasta a monitorizat Transnistria, Peninsula Crimeea, Ținutul Krasnodar și parțial Ucraina (zona de vest și regiunea Odesa).
Sâmbătă, în spațiul aerian al României s-au mai aflat și un avion AWACS de tip E-3A Sentry și avionul experimental de cercetare CL 60 ARTEMIS.

Avionul Boeing E-3A Sentry aparținând Comandamentului NATO a decolat de la Baza Aeriană Konya din Turcia. Aeronava, cu numărul de bord LX-N90448 și indicativul radio NATO11, a zburat pe toată frontiera de est a României, în apropierea Mării Negre și a Republicii Moldova. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.760 de metri, cu o viteză de circa 650 kilometri pe oră.

Avionul experimental de cercetare Challenger 650 ARTEMIS a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Aeronava a urcat până la Suceava, după care a zburat în nordul României, până la Satu Mare.
De la începerea ostilităților din Ucraina, mijloacele de cercetare aeriană ale statelor membre NATO nu mai zboară deasupra Mării Negre și în spațiul aerian ucrainean, mutându-se mai la vest, în România și Polonia. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre mai ies numai dronele de cercetare, dar și acestea păstrează o distanță mare față de Peninsula Crimeea.