Putin toacă mărunt Ucraina. Ce și câte rachete au fost întrebuințate de la începutul ostilităților  

1

Analiză remnmilitaryblog.com

Amanda Macias, reporter militar la postul american de televiziune CNBC, postează zilnic pe Twitter o statistică referitoare la rachetele rusești întrebuințate în timpul operației militare speciale din Ucraina, făcând referire la date oficiale provenite de la Departamentul american al Apărării.

Până la data de 10 martie, aceste cifre arătau astfel:

– 24 februarie: 160 de rachete;

– 25 februarie: 200 de rachete;

– 26 februarie: 250 de rachete;

– 27 februarie: 320 de rachete;

– 28 februarie: 380 de rachete;

– 01 martie: 400 de rachete;

– 02 martie: 450 de rachete;

– 03 martie: 480 de rachete;

– 04 martie: 500 de rachete;

– 07 martie: 625 de rachete;

– 08 martie: 670 de rachete;

– 09 martie: 710 rachete;

– 10 martie: 775 de rachete.

Se pare că, în zilele de 05 și 06 martie nu au fost efectuate lansări de rachete.

Trebuie precizat faptul că numărul de rachete este cumulat, adică numărul de rachete lansate într-o zi se adugă la cel al rachetelor întrebuințate în zilele anterioare. Astfel, se poate constata că, în perioada 24 februarie – 10 martie, trupele ruse au lansat 775 de rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.

Pentru comparație, trebuie spus că, în anul 1991, în timpul operației Furtună în deșert desfășurate împotriva Irakului, coaliția formată din SUA și Marea Britanie a lansat, de pe mare și din aer, 297 de rachete (114 în prima zi). În decembrie 1998, operația Desert Fox împotriva Irakului a inclus peste 400 de lansări de croazieră, iar în 1999, împotriva Iugoslaviei au fost lansate peste 300 de rachete. De asemenea, în anul 2011, împotriva Libiei au fost lansate peste 400 de rachete.

Potrivit unor date din decembrie 2020, în perioada 2012-2020, numărul de rachete de croazieră din dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse a crescut de 37 de ori, iar cel al platformelor purtătoare de 13 ori. Se estimează că, în perioada 2021-2025, în urma implementării contractelor deja încheiate, aceste cifre se vor dubla.

2

Platformele rusești purtătoare de rachete de croazieră sunt complexele terestre Iskander-M, bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95MS, precum și nave și submarine din compunerea Forțelor Navale.

În timpul operației militare speciale din Ucraina au fost folosite toate aceste platforme și aproape toate tipurile de rachete din dotarea lor.

Astfel, de la sol, au fost lansate rachete cu complexele operativ-tactice Iskander-M și Tochka-U, deși, teoretic, acesta din urmă nu ar mai trebui să mai existe în dotarea trupelor ruse. De la complexul Iskander-M au fost întrebuințate rachete balistice 9M723 și rachete de croazieră 9M728. Deocamdată, nu a fost utilizată cea mai nouă rachetă de croazieră 9M729.

3

Din aer, au fost efectuate lansări de rachete H-101, de la bordul bombardierelor strategice Tu-160 și Tu-95MS.

De pe mare, navele și submarinele rusești din Marea Neagră, au lansat rachete de croazieră Kalibr.

Se pare că, pe lângă toate acestea, avioanele din cadrul Forțelor Aerocosmice au mai lansat rachete aer-sol de tip H-31P/PD și H-555.

De asemenea, în timpul ostilităților, partea rusă a întrebuințat drone de atac de tip Orion / Inokhodets.

În încheiere, aș vrea să mai lămuresc un lucru: de ce părțile aflate în conflict, în special cea rusă, evită să folosească termenul de război, deși ceea ce se întâmplă în Ucraina este un război în toată regula, după toate definițiile. În mod oficial, nici Rusia și nici Ucraina nu și-au declarat război una alteia, din anumite motive. De exemplu, Ucraina a refuzat să facă acest lucru, deoarece, în cazul declarării războiului, Rusia ar fi avut o justificare oficială să întrerupă livrările de gaze prin Ucraina.

Sursa: ru-artillery.livejournal.com.

Un gând despre “Putin toacă mărunt Ucraina. Ce și câte rachete au fost întrebuințate de la începutul ostilităților  

  1. Meritati o audienta mult mai mare,foarte temeinica, astea nu se aud „la stiri” doar aceleasi imagini cu blocuri lovite(evident omit sa spuna ca armata Ucraineana isi pune blindatele chiar langa tinte „moi” si are cuiburi in blocuri)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s