Rusia a lansat noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei din Marea Neagră și Marea Caspică. A fost folosită din nou o rachetă Kinzhal

1

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat, pe 20.03.2022, că au fost executate noi atacuri asupra unor obiective militare de pe teritoriul Ucrainei, cu ajutorul rachetelor de croazieră de tip Kalibr lansate din Marea Neagră și Marea Caspică. De asemenea, a fost întrebuințat din nou complexul de aviație cu rachetă hipersonică de tip Kinzhal.

“Cu ajutorul rachetelor de croazieră Kalibr lansate din acvatoriul Mării Caspice și al unei rachete Kinzhal lansată din spațiul aerian al Crimeii a fost distrusă o bază mare de depozitare a combustibililor și lubrifianților aparținând Forțelor Armate ucrainene de lângă localitatea Konstantinovka din Regiunea Mykolaiv”, a menționat Igor Konashenkov, citat de agenția de presă Interfax.

Potrivit precizărilor acestuia, baza distrusă de militarii ruși reprezenta principalul punct de aprovizionare cu combustibili pentru vehiculele blindate ucrainene participante la operațiunile militare din sudul Ucrainei.

“De asemenea, rachete de croazieră Kalibr lansate din acvatoriul Mării Negre au distrus atelierele de la Întreprinderea de reparații din Nizhyn, unde erau reparate vehiculele blindate ucrainene avariate în cadrul operațiunilor de luptă”, a spus Konashenkov.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 18 martie, în timpul operației militare speciale din Ucraina a fost folosit pentru prima dată complexul de rachete hipersonice Kinzhal. O rachetă lansată de acesta a distrus un depozit subteran de rachete și muniție de aviație al trupelor ucrainene din localitatea Delyatyn (Regiunea Ivano-Frankovsk). 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Pe 20 martie a fost înregistrată o nouă premieră în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Este vorba despre întrebuințarea, pentru prima dată, a platformelor purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale Flotilei din Marea Caspică.

Aceasta dispune de patru nave de suprafață dotate cu complexe de rachete Kalibr-NK, respectiv fregata Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Veliky Ustiug, Uglici și Grad Sviyazhsk.

Toate cele patru nave de luptă au fost întrebuințate și în timpul campaniei din Siria. La sfârșitul anului 2015, acestea au lansat, în mai multe rânduri, rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul sirian. Lansările s-au făcut tot din Marea Caspică, la distanțe de peste 1.400 de kilometri.

În ceea ce privește racheta hipersonică Kinzhal lansată de un avion MiG-31K trebuie precizat faptul că, mai mult ca sigur, aeronava nu a decolat de pe un aerodrom din Peninsula Crimeea. Deși lansarea s-a efectuat din spațiul aerian al Crimeii, probabil că avionul a decolat din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Vest sau a Regiunii Militare Sud. Înainte de lansarea rachetei, avionul trebuie să accelereze la viteză maximă și are nevoie de spațiu pentru efectuarea acestor manevre.

Până la sfârșitul anului 2021, o escadrilă formată din 10 avioane de vânătoare-interceptare MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal a funcționat pe aerodromul Akhtubinsk din Regiunea Astrakhan (în zona de responsabilitate a Militare Sud). Ulterior, escadrila a fost mutată pe aerodromul Savasleika din Regiunea Nizhny Novgorod (în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Vest), unde a fost format primul regiment dotat cu avioane MiG-31K, ce a fost inclus în compunerea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).

În acvatoriul Mării Negre, Rusia dispune de 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (șase submarine și 10 nave de suprafață), din care patru (două submarine și două nave de suprafață) se află în prezent în Marea Mediterană, unde îndeplinesc misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale. Navele din Marea Neagră au fost folosite în mod intens de la începutul operațiunii militare de pe teritoriul Ucrainei. Probabil, acestea au lansat deja câteva sute de rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte din Ucraina.   

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s