Două bombardiere strategice americane B-52H au zburat din nou deasupra estului și sudului Europei, inclusiv în România

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 05.04.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian din estul și sudul Europei, unul dintre acestea evoluând și deasupra României.

Aeronavele, cu numerele de înregistrare 60-0044 și 61-0018, au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Acestea au evoluat la o altitudine de  aproximativ 8.200 de metri. Avioanele au zburat împreună, urmând un traiect de zbor devenit deja consacrat deasupra Mării Nordului, Olandei, Germaniei, Cehiei și Slovaciei.

În spațiul aerian al Ungariei, cele două avioane s-au despărțit, unul intrând în România și celălalt în Serbia, deplasându-se către Marea Adriatică.

foto 1

Probabil, bombardierul care a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Adriatice a interacționat cu gruparea navală a portavionului american Harry S. Truman, aflată în regiune.

Cele două bombardiere americane de tip B-52H s-au reîntâlnit în spațiul aerian al Greciei și au continuat să zboare împreună, urmând porbabil să revină în Marea Britanie prin Marea Mediterană.

foto 2

După cum se știe, începând din luna februarie 2022, în Marea Britanie sunt dislocate patru bombardiere strategice americane B-52H, cu numerele de înregistrare 60-0018, 60-0044, 61-0003 și 61-0039, care îndeplinesc o misiune de tip Bomber Task Force în teatrul european. În cursul lunii trecute, perechi de bombardiere de acest tip au executat trei zboruri în spațiul aerian al României, respectiv pe 04, 07 și 29 martie.

Cea mai complexă misiune a aeronavelor de acest tip a fost efectuată pe 29.03.2022, cu participarea a trei din cele patru aeronave. Două dintre acestea au zburat deasupra României, iar cea de-a treia s-a deplasat în zona Golfului Persic.

Trebuie subliniat și faptul că bombardierele americane dislocate temporar în Marea Britanie au participat, în mai multe rânduri, la activități desfășurate în zona Norvegiei, unde, în perioada 14-31 martie, s-au desfășurat manevrele NATO cu numele de cod Cold Response-2022.

Surse: twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s