Explodează și vestul Ucrainei? Dacă trupele poloneze vor pătrunde pe teritoriul ucrainean, Republica Belarus va intra în război

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

În ultima perioadă, au apărut o serie de informații despre intenția Poloniei de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a proteja regiunile istorice, care au aparținut cândva statului polonez. 

Sprijin extern și intern

Inițial, partea poloneză a prezentat NATO un plan privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în regiune, însă nu a obținut sprijinul necesar pentru un astfel de demers, liderii occidentali apreciind că o eventuală confruntare între Rusia și NATO pe teritoriul Ucrainei va determina apariția unui conflict global.

Se pare însă că, Occidentul colectiv, inclusiv SUA, a dat undă verde Poloniei pentru o acțiune pe cont propriu. Acest lucru înseamnă că, dacă autoritățile de la Varșovia vor decide să trimită trupe în Ucraina, atunci acțiunile acestora nu se vor desfășura sub auspiciile NATO. În consecință, în cazul unor confruntări între armatele Rusiei și Ucrainei pe teritoriul Ucrainei, Varșovia nu va putea invoca articolul V și nu va putea cere sprijinul aliaților săi din cadrul Alianței.

În ceea ce privește sprijinul populației poloneze pentru intențiile conducerii țării de a trimite trupe în vestul Ucrainei, trebuie subliniat că nici acesta nu ar reprezenta o problemă. Astfel, un sondaj de opinie realizat recent arată faptul că aproximativ 57% dintre cetățenii polonezi susțin introducerea de trupe în Ucraina, în timp ce 33% sunt împotrivă. Restul de 10% nu s-au pronunțat nici pro, nici contra. 

Reacțiile Federației Ruse și Republicii Belarus

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a atras atenția recent asupra faptului că, Polonia, cu aprobarea Washingtonului, intenționează să invadeze teritoriul Ucrainei de Vest, explicând acest lucru prin protejarea teritoriilor sale istorice. Potrivit precizărilor sale, Rusia nu este de acord cu o astfel de evoluție a evenimentelor, deoarece va consolida sentimentele anti-ruse în Polonia și va duce la dezintegrarea Ucrainei.

Întenția Poloniei a fost comentată în ultimele zile și la Minsk. În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Associated Press, președintele Alexander Lukașenko a declarat că agresiunea trupelor poloneze în partea de vest a Ucrainei va împinge Belarusul la acțiuni decisive.

“Dezmembrarea Ucrainei este deja în mintea unora. Ucrainenii înșiși nu sunt capabili să reziste așa-zișilor aliați actuali. Prin urmare, nu excludem ca noi, cele trei popoare slave (belaruși, ucraineni și ruși), să fim nevoiți să apărăm integritatea Ucrainei”, a precizat Lukașenko.

Exerciții militare de amploare în proximitatea frontierelor Ucrainei

Trupele poloneze au început, pe 01 mai, exerciții de amploare în imediata vecinătate a frontierei cu Ucraina, care vor dura până la sfârșitul acestei luni.

În replică, pe 04 mai, în Republica Belarus a fost declanșată o verificare inopinată asupra nivelului de pregătire pentru luptă a forțelor de reacție.

În aceste condiții, se poate aprecia că trupele din cele două țări își turează motoarele, iar o declanșare a ostilităților în vestul Ucrainei poate avea loc în orice moment.

Concluzii

Data de 09 mai poate fi decisivă pentru evoluția ulterioară a situației din Ucraina. În timp ce Ucraina a amenințat că doborî Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, din Rusia au venit informații depre intenția președintelui Vladimir Putin de a declara război Ucrainei și de a decreta mobilizarea generală.

Probabil că, în funcție de evenimentele care se vor produce la această dată, vor avea loc noi dezvoltări ale conflictului de pe teritoriul ucrainean.

În orice caz, se poate aprecia că, în cazul în care trupele poloneze vor pătrunde în vestul Ucrainei, se va înregistra o reacție dură nu numai a Republicii Belarus, ci și a Federației Ruse. Cu siguranță între cele două părți se va ajunge la confruntări directe, chiar și de la distanță, cu ajutorul rachetelor de croazieră.

O confruntare ruso-poloneză în vestul Ucrainei va reprezenta un nou pas către o conflagrație mondială, care va depinde de reacția Occidentului, respectiv a SUA. Dacă trupele occidentale vor interveni în sprijinul Poloniei, atunci se poate înregistra începerea celui de-al Treilea Război Mondial.

Surse: topwar.ru, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s