Detalii privind atacurile Ucrainei asupra Insulei Șerpilor. Locțiitorul comandantului marinei ucis în timpul confruntărilor

1

Postul de televiziune Zvezda din Rusia a prezentat, pe 15.05.2022, versiunea Ministerului rus al Apărării privind atacurile succesive efectuate în cursul săptămânii trecute de Forțele Armate ale Ucrainei asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Potrivit părții ruse, atacul asupra insulei a început pe 07 mai, cu participarea a trei bombardiere de front de tip Su-24, susținute de un avion de vânătoare Su-27. Ulterior, s-a încercat debarcarea pe insulă a desantului maritim, cu ajutorul a trei vedete de desant Proiect 58181 din clasa Centaur. S-a reușit debarcarea a 24 de militari ucraineni, în timp ce vedetele au fost scufundate de personalul militar rus și tehnica de aviație din cadrul Forțelor Aerocosmice.  

“A urmat apoi o luptă aprigă, în timpul căreia militarii ruși au desfășurat acțiuni tactice în apărare, fără să permită adversarului dispersarea pe insulă. Ulterior, a fost desfășurat un contraatac decisiv, în care militarii ucraineni au fost împinși pe malul apei și anihilați”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

În data de 08 mai, a fost organizată o nouă tentativă de atac asupra Insulei Șerpilor. La aceasta au luat parte trei elicoptere de transport de tip Mi-8, la bordul cărora se aflau subunități de trupe speciale, pregătite pentru debarcare. Sprijinul aerian al desantului a fost asigurat de un elicopter de atac Mi-24. Toate aceste forțe au fost distruse de avioane de vânătoare rusești. Se pare că la bordul unui elicopter Mi-8 se afla și locțiitorul comandantului Forțelor Navale ale Ucrainei pentru aviație și șef al Departamentului aviației navale, colonelul Igor Bedzai. Acesta și-a pierdut viața în timpul atacului.

“Alte șase elicoptere de tip Mi-8 și Mi-24 se aflau pe aerodromul militar de lângă Artsyz din Regiunea Odesa, unde desfășurau pregătiri pentru debarcarea celui de-al doilea val de trupe aeropurtate. Acestea au fost distruse cu ajutorul unor rachete de înaltă precizie cu bazare aeriană”, au menționat reprezentanții ministerului.

Pe 10 mai, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat că Forțele Armate ale Rusiei au distrus pe mare trei vedete blindate de desant-asalt de tip Centaur ale Ucrainei, cu desant la bord. Acesta a remarcat faptul că, în acest fel, “aventura cu încercarea de a ocupa Insula Șerpilor de către Kiev s-a încheiat cu un dezastru”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Încercarea militarilor ucraineni de a recuceri Insula Șerpilor ocupată de trupele ruse la începutul operației militare speciale s-a soldat atât cu pierderea de vieți omenești, dar și cu distrugerea ultimelor categorii de tehnică rămase în dotarea Forțelor Aeriene și Forțelor Navale ale Ucrainei.

Planificarea unei astfel de operațiuni, care se pare că a fost solicitată direct de președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, și supervizată de consilieri militari din SUA și Marea Britanie, arată importanța pe care partea ucraineană, susținută de statele occidentale, o acordă acestei insule, considerată un punct strategic pentru gurile Dunării și partea de vest a Mării Negre.

La rândul său, partea rusă încearcă să controleze insula și să instaleze pe aceasta diverse categorii de rachete, cu prețul unor pierderi semnificative pe care le-a înregistrat și ea în această zonă.

Așadar, probabil că, în perioada următoare, Insula Șerpilor va continua să reprezinte o sursă de confruntări între Rusia și Ucraina, cu implicarea mai mult sau mai puțin directă a SUA și altor state occidentale (în special Marea Britanie).   

Sursa: tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s