New York Times: Victoria militară a Ucrainei asupra Rusiei pare nerealistă

foto

Într-un editorial publicat în jurnalul american The New York Times este considerată nerealistă nu numai victoria Kievului în conflictul militar cu Rusia, ci și întoarcerea teritoriilor pierdute în urmă cu opt ani. După cum se precizează în articol, deși operațiunile militare ale Rusiei sunt foarte haotice, armata rusă rămâne puternică și își continuă ofensiva sistematică în Ucraina.

Publicația îl îndeamnă pe Biden să-i spună clar lui Zelensky că sprijinul necondiționat al SUA și NATO pentru Kiev în confruntarea cu Rusia nu va fi nesfârșit. Potrivit ziarului, Washingtonul ar trebui să-și clarifice planurile pe termen lung și să stabilească obiectivele reale pe care America încearcă să le atingă stând de partea Ucrainei. În caz contrar, un asftel de sprijin ar putea duce la o escaladare a conflictului și ar putea pune în pericol pacea și securitatea în întreaga Europă.

“Fără clarificarea acestor probleme, Casa Albă nu numai că riscă să piardă sprijinul americanilor pentru ucraineni, care continuă să sufere perderi de vieți omenești și mijloace de trai, dar și pune în pericol pacea și securitatea pe termen lung pe continentul european”, precizează publicația.

Potrivit New York Times, retorica belicoasă continuă a Casei Albe îl împiedică pe Zelensky să decidă să înceapă negocierile cu Moscova. Și dacă, totuși, va începe un dialog între Kiev și Moscova privind încetarea ostilităților, atunci ucrainenii înșiși vor trebui să ia decizii cu privire la termenii tratatului de pace. Și cu siguranță, conform publicației, în această soluție de compromis, Ucraina va trebui să accepte separarea unei părți din teritoriile care sunt deja sub controlul Rusiei.

“Acum, trebuie să se scape de euforie, să se oprească ridicolul și să se concentreze de definirea și finalizarea misiunii”, apreciază New York Times.

“În această situație, America este cea care trebuie să decidă ce loc va ocupa Ucraina în noua ordine mondială după încheierea conflictului militar cu Rusia”, concluzionează New York Times.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Personal, mă număr printre cei care au susținut mereu că problema învingătorului în conflictul dintre Rusia și Ucraina nu se poate pune, în pofida sprijinului masiv primit din Occident de către aceasta din urmă. Este adevărat că pierderile pentru partea rusă sunt imense, atât în ceea ce privește militarii, cât și tehnica de luptă, dar, până la urmă, Rusia va câștiga acest război.

Deși am fost acuzat de multe ori că nu sunt imparțial și că susțin partea rusă, cred că articolele și comentariile mele au fost mult mai echilibrate decât ceea ce s-a întâmplat prin presa românească și cea occidentală. Chiar și propaganda rusească a fost mult inferioară propagandei antirusești practicate în SUA și Europa.

Acum, se pare că, pe măsură ce sanțiunile adoptate fără noimă împotriva Rusiei au repercursiuni dramatice în Occident, unde viața oamenilor a fost dată peste cap, se pare că lumea începe, încet încet, să se trezească și să revină la realitate.

Deși articolul din New York Times este unul cât se poate de realist, nu sunt de acord cu ultima frază a acestuia, potrivit căreia SUA trebuie să decidă viitorul Ucrainei.

Nu știu care au fost obiectivele reale urmărite de partea rusă la declanșarea conflictului din Ucraina, dar, evoluția evenimentelor duce către pierderea sudului și sud-estului Ucrainei. Adică, vor fi integrate în Rusia republicile din Donbas, precum și regiunile din sudul Ucrainei, care leagă Rusia de Transnistria și Crimeea de teritoriul rus. Este vorba despre Zaporozhye, Kherson, Nikolaev și Odesa. Restul teritoriului Ucrainei, ar fi putut fi salvat dacă autoritățile de la Kiev ar fi negociat la timp și de pe poziții realiste cu Rusia. Astfel, s-ar fi putut menține o Ucraină independentă, dar neutră, atât față de Moscova, cât și de Washington.

În situația actuală, SUA nu mai pot să decidă în ceea ce privește viitorul Ucrainei. Acesta va fi stabilit de Rusia și va include, probabil, impunerea unei conduceri politice subordonate Moscovei, care să nu mai fie legată de SUA sau alte state occidentale.

Despre apartenența noii Ucraine la NATO și UE nici nu poate fi vorba. În ceea ce privește reconstrucția țării după război, probabil că regiunile care vor intra în compunerea Rusiei vor fi refăcute de statul rus. Acesta este și motivul pentru care, inițial, planificatorii operației militare rusești au evitat distrugerea infrastructurii din aceste zone. Înă, evoluția catastrofală a evenimentelor i-a obligat ca, în cele din urmă, să facă acest lucru. Noua Ucraină sau Noua Rusie va fi reconstruită cu mijloace internaționale. Rămâne de văzut dacă SUA și UE, care au fost foarte darnice în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, vor mai fi la fel de deschise la pungă și în cazul reconstrucției.

În cazul în care lucrurile nu vor evolua după scenariul prezentat mai sus, înseamnă că SUA și statele occidentale nu vor accepta sub nicio formă să renunțe la srpijinul acordat Ucrainei și vor trebui să intervină în mod direct în conflict. Atfel, al Treilea Război Mondial nu va mai putea fi evitat.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s