Rusia acuză Occidentul că a livrat Ucrainei avioane și elicoptere de atac “mascate sub forma unor piese de schimb”

foto

Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 26.05.2022, că, în pofida lipsei unor declarații oficiale din partea reprezentanților statelor occidentale cu privire la furnizarea de avioane și elicoptere de atac către Ucraina, acestea au fost deja livrate Kievului.

După cum au declarat surse din capitala Ucrainei, în ultimul timp, Forțele Aeriene au primit din Occident mai multe avioane și elicoptere de atac.

Livrarea mijloacelor de aviație către Ucraina a fost confirmată și de publicația americană Foreign Policy. Potrivit informațiilor prezentate de aceasta, elicopterele și avioanele destinate Kievului au fost dezasamblate înainte de livrare pentru a schimba statutul transporturilor. Acest lucru a fost realizat de “un grup special de teren”, asociat cu Comandamentul European. Tehnica de aviație a fost livrată pe teritoriul uneia dintre țările Europei de Est, unde au fost demontate. Cel mai probabil este vorba despre Polonia.

După finalizarea lucrărilor, avioanele și elicopterele au fost trimise în Ucraina sub formă de “piese de schimb pentru aviație”. Acest lucru le permite reprezentanților occidentali să afirme că nu există livrări de avioane de luptă.

Sub această formă, Ucraina a primit deja un lot de avioane de atac din dotarea Forțelor Aeriene ale statelor fostului Tratat de la Varșovia, cel mai probabil Bulgaria și Slovacia. În total, au fost transferate la Kiev 14 avioane de atac de tip Su-25. În plus, Republica Cehă a predat Ucrainei o escadrilă de elicoptere de atac de tip Mi-24. Nu se precizează despre câte aparate este vorba, dar numărul acestora este estimat la șapte unități. Este posibil, de asemenea, ca și elicopterele Mi-17 să fi fost transferate din SUA în Ucraina, ținând cont de faptul că Washingtonul își anunțase în mod oficial această intenție.

Reprezentanții ruși afirmă că livrările de avioane și elicoptere către armata ucraineană nu au reușit să schimbe situația din Donbas, în pofida încercărilor Comandamentului ucrainean de a trimite mijloace aeriene pentru lovirea pozițiilor rusești. Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei desfășurate pe linia de contact contolează spațiul aerian, iar aviația rusă are un avantaj uriaș față de cea ucraineană. Ținând cont de lipsa piloților cu experiență din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, aproape toate zborurile recente ale aviației s-au terminat cu doborârea cel puțin a unei aeronave ucrainene.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși reprezentanții ruși au anunțat de mai multe ori de la începutul operației militare speciale din Ucraina că au obținut supremația aeriană în spațiul aerian ucrainean, se pare că nici acum, după mai mult de trei luni de confruntări, nu se poate vorbi despre acest lucru în termeni absoluți. În pofida cifrelor amețitoare prezentate de partea rusă în ceea ce privește numărul de avioane și de mijloace de apărare antiaeriană distruse, în fiecare zi mai apar noi aeronave și complexe antiaeriene ucrainene.

Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul că, cel puțin în ultima perioadă, trupele ruse controlează în mod autoritar spațiul aerian al Ucrainei, iar avioanele de vânătoare Su-35S și bombardierele de front Su-34 înclină balanța în favoarea rușilor în toate zonele frontului.

În ceea ce privește livrarea din Occident către autoritățile de la Kiev a unor mijloace aeriene ofensive, trebuie spus faptul că acest lucru este destul de periculos și poate conduce la escaladarea conflictului, transformându-l într-o confruntare directă între Rusia și NATO.

Aș vrea să mai remarc încercările unor state din Europa de Est, în special Slovacia și Republica Cehă, dar și Polonia, de a-și moderniza înzestrările Forțelor Armate, profitând de conflictul din Ucraina. Astfel, acestea furnizează Kievului mijloacele de luptă vechi, de producție sovietică, între care sisteme de rachete antiaeriene S-300, avioane Su-25 și MiG-29, elicoptere Mi-24 sau tancuri T-72, urmând să primească, în compensație din Occident, armamente moderne pentru înlocuirea lor. Deocamdată, acest lucru este mai mult teoretic, pentru că în practică nu s-a întâmplat chiar așa. De exemplu, Polonia acuză Germania că refuză să-i transfere tancuri în compensație pentru blindatele T-72 livrate Ucrainei. De asemenea, în Slovacia au venit contingente din Olanda și Germania cu sisteme de rachete de apărare antiaeriană de tip Patriot pentru protejarea teritoriului național, dar nu este sigur că tehnica va rămâne, în cele din urmă, statului slovac.   

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s