Vedeta blindată ucraineană Akkerman, capturată la Berdyansk, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

foto 1

Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.

La bordul vedetei purtătoare de artilerie a fost arborat drapelul Sfântului Andrei al Forțelor Navale ale Federației Ruse, ceea ce înseamnă că aceasta a fost introdusă în dotarea FRMN.

Nava, fotografiată în Golful Sevastopol, a primit numărul de bord 201. Aceasta este relativ nouă, fiind construită în anul 2016.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Anterior, reprezentanții militari ruși afirmau despre vedetele ucrainene Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, din care face parte și nava U 174 Akkerman, că “sunt destul de stupide”. Aceștia apreciau că vedetele blindate purtătoare de artilerie de acest tip sunt practic inutile pentru executarea serviciului de luptă în zona de coastă. Astfel, armele lor nu pot efectua un foc eficient fără o contragreutate, iar lansatoarele terestre de rachete antitanc Barrier de la bord nu sunt adaptate pentru întrebuințarea pe mare. Se pare că, cu toate acestea, navei i s-a găsit o utilitate în cadrul FRMN.

Vedeta blindată purtătoare de artilerie Akkerman a fost construită la Întreprinderea de constucții navale Leninskaya Kuznitsa din Kiev, în anul 2016, și este destinată pentru îndeplinirea de misiuni pe râuri și în zona de coastă a mării. Nava are 21 de metri lungime, cinci metri lățime, un deplasament de 38 de tone și poate atinge o viteză de 28 de noduri. Echipajul acesteia este format din cinci persoane. La bordul navei poate fi ambarcat o grupă de cercetare și desant de până la opt persoane.

Armamentul vedetei blindate Proiect 58155 este format din două module de luptă, care includ un tun automat cu calibrul de 30 de milimetri, o mitralieră calibru 7,62 milimetri, un lansator de grenade cu calibrul de 30 de milimetri și două rachete antitanc Barrier.

Flota din Marea Azov aparținând Forțelor Navale ucrainene a fost capturată de militarii ruși, în luna martie 2022, după ce aceștia au preluat controlul localității Berdyansk. Aici se afla Baza Navală Est, care a fost formată conform noii Doctrine maritime de apărare a Ucrainei. Soldații și ofițerii ucraineni au părăsit instalațiile navale fără luptă, plecând din bază înainte de sosirea armatei ruse.

Între navele capturate de ruși se află vedete de patrulare Proiect 50300 din clasa Kalkan-M aparținând Serviciului de frontieră al Ucrainei, vedete blindate Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, remorcherul maritim Korets, nave din clasele Donbas și Grif, precum și alte nave mici pentru zona maritimă apropiată.

Surse: t.me, rg.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s