Rușii întrebuințează în Ucraina avioanele de asalt modernizate Su-25SM3, considerate invulnerabile față de MANPADS

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează în cadrul operației militare speciale din Ucraina avioanele de asalt modernizate de tip Su-25SM3, adaptate pentru protecția împotriva lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) cu ajutorul complexului de apărare de bord Vitebsk.

“Aviația rusă folosește, cu succes, în Ucraina avioanele de asalt modernizate Su-25SM3. Acestea sunt dotate cu complexul de război electronic Vitebsk-25, care este capabil să le protejeze împotriva MANPADS”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor sale, această versiune a avionului de asalt este întrebuințată în special pe direcția sud și în Donbas.

“Complexele Vitebsk sunt amplasate în containere suspendate în punctele de prindere ale aeronavei Su-25SM3 și prezintă performanțe ridicate”, a adăugat sursa agenției.

După cum a declarat aceasta, complexe similare sunt instalate pe elicoterele de atac de tip Ka-52 și pe cele din familia Mi-8.

“Acestea au fost folosite în Siria, unde, niciun elicopter dotat cu complexul Vitebsk nu a fost lovit de rachetele lansate de teroriști cu ajutorul MANPADS”, a concluzionat sursa.

Anterior, nu au fost făcute referiri oficiale la întrebuințarea în luptă în Ucraina a celei mai recente versiuni a avionului de atac Su-25SM3. Ministerul rus al Apărării publică periodic materiale video cu distrugerea pozițiilor fortificate și a vehiculelor blindate aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei de către avioanele de atac Su-25, fără a preciza modificările aeronavei.

Aeronava Su-25SM3 este o versiune a avionului de atac Su-25, cunoscut și sub denumirea de Graci. Este vorba despre un avion de atac blindat, subsonic, destinat pentru sprijinirea directă a Forțelor Terestre pe câmpul de luptă, pe timp de zi și de noapte, în orice condiții meteorologice.

Versiunea Su-25SM3 a fost dotată cu sistemul de navigație prin satelit GLONASS și cu sistemul de vizualizare și navigație SVP-24-25 (varianta SVP-24 Gefest), ceea ce face posibilă creșterea preciziei armelor nedirijate la nivelul celor dirijate. Aeronava este capabilă să distrugă ținte terestre mici și ținte aeriene, în orice moment al zilei. Eficiența în luptă a aeronavei a crescut de trei ori în comparație cu alte versiuni ale avionului Su-25.

Complexul de apărare de bord Vitebsk a fost dezvoltat de compania Ekran din Samara pentru protecția individuală a avioanelor împotriva rachetelor dirijate ale MANPADS. Protecția este asigurată prin furnizarea de bruiaj optic și radioelectronic. Primele livrări ale complexului către armata rusă au început în anul 2015.

Există și o versiune de export a complexului, denumită Prezident-S, care este foarte populară pe piața externă, fiind furnizată unui număr mare de state care exploatează tehnică de aviație rusească.                                                        

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din datele publice existente despre avioanele de asalt profund modernizate de tip Su-25SM3 rezultă faptul că Trupele Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse dispun de aproximativ 30 de aeronave de acest tip. Acestea sunt împărțite în mod egal între Regimentul 960 Aviație de Asalt – Primorsko-Akhtarsk și Regimentul 368 Aviație de Asalt – Budennovsk. Fiecare dintre cele două regimente are în compunere câte o escadrilă de avioane Su-25SM3 (12 aeronave) și a început completarea celei de-a doua escadrile.

În ceea ce privește întrebuințarea avioanelor de asalt de tip Su-25 în cadrul operației militare speciale din Ucraina, trebuie spus faptul că, potrivit surselor occidentale, Rusia a pierdut 11 avioane de acest tip, fără să se precizeze versiunile acestora. Cel mai probabil, este vorba, în special, de avioane Su-25 și Su-25SM, majoritatea fiind doborâte în prima parte a conflictului de către apărarea antiaeriană ucraineană (S-300 și Buk-M1).

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s