După modelul Vasili Bykov, alte trei nave rusești din Marea Neagră vor fi dotate cu complexe antiaeriene Tor-M2KM

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul anului, navele de patrulare Proiect 22160 ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi dotate cu complexe de rachete antiaeriene Tor-M2KM.

“Ținând cont de experiența obținută în timpul operației militare speciale, pentru întărirea apărării antiaeriene a navelor de patrulare Proiect 22160, până la sfârșitul anului 2022, la bordul acestora vor fi instalate complexe de rachete antiaeriene de tip Tor-M2KM”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor sale, prima navă din cadrul proiectului, Vasili Bykov, care participă la operația militară specială, a fost instalat deja un modul Tor-M2KM, care este supus unor teste practice. Amplasarea complexului pe celelalte trei nave de acest tip ale FRMN (Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov) se va face ținând cont de experiența exploatării acestuia în condiții de luptă.

Corvetele Proiect 22160 pot să poarte până la opt rachete de croazieră din familia Kalibr. Sistemul naval de apărare antiaeriană al acestora include opt lansatoare portabile de rachete de tip Igla-S sau Verba, precum și două mitraliere MTPU-1 Zhalo, cu calibrul de 14,5 milimetri. Pe navă se află și hangare pentru un elicopter de tip Ka-29 și pentru drone.

Cea de-a cincea navă de patrulare Proiect 22160, Viktor cel Mare, se află în construcție la Șantierul Naval din Zelenodolsk și va fi livrată FRMN până la sfârșitul acestui an.

“Corveta Viktor cel Mare va fi introdusă în dotarea FRMN în luna decembrie 2022, având deja instalat la bord un modul de apărare antiaeriană Tor-M2KM”, a spus sursa agenției Tass.

În opinia sa, cea de-a șasea corvetă, Nikolai Sipyagin, care va încheia seria navelor de patrulare Proiect 22160 construite la Șantierul Naval din Zelenodolsk pentru FRMN, “va avea șansa să fie livrată flotei la sfârșitul anului 2023, cu o nouă versiune a unui complex de apărare antiaeriană cu bazare navală”.

Tor-M2KM este un complex autonom de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune. Acesta asigură distrugerea rachetelor de croazieră, a rachetelor antiradiolocație, rachetelor antinavă, care zboară la o altitudine de până la cinci metri deasupra apei, bombelor de aviație, dronelor, avioanelor și elicopterelor adversarului, care zboară la altitudini cuprinse între 10 și 10.000 de metri deasupra nivelului mării, la distanțe între 1.000 și 15.000 de metri.

Complexul de rachete antiaeriene Tor-M2KM a fost testat la bordul navelor de suprafață încă din anul 2016. Un modul de acest tip a fost instalat pe helipadul fregatei Amiral Grigorovici, Proiect 11356R, și a executat trageri asupra unor imitatoare de rachete. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Decizia oficialilor ruși de a dota navele de patrulare Proiect 22160 cu complexe de rachete antiaeriene terestre de tip Tor este una cel puțin curioasă.

Pe lângă faptul că este vorba despre o rezolvare rudimentară a problemei, se anulează posibilitatea folosirii de către nave a unui elicopter de punte.

Probabil însă că, pe termen scurt, nu există altă soluție practică pentru întărirea apărării antiaeriene a navelor, care se pare că sunt deficitare la acest capitol. Este posibil ca, pe termen lung, navele să fie adaptate pentru a permite instalarea la bord a unui sistem de rachete antiaeriene cu bazare navală, pentru a elibera helipadul, ca va putea fi folosit potrivit destinației sale inițiale.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s