Rușii dezvoltă o nouă versiune a sistemului de apărare antiaeriană “Tor” destinată distrugerii țintelor la joasă altitudine

foto

Adjunctul directorului general al uzinei electromecanice ruse Kupol din Izhevsk, Vyacheslav Kartashov, a declarat, pe 19.06.2022, că specialiștii întreprinderii au început dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului de apărare antiaeriană de tip Tor, al cărui software va permite distrugerea țintelor aflate la joasă asltitudine.

“Am început să dezvoltăm un nou modul, care va include noi soluții tehnice, testate deja în Arctica. Vom folosi muniție dublă și un software nou, pe care l-am testat în timpul tragerilor asupra țintelor aflate la joasă altitudine. Corpul sistemului va fi unul nou, mult mai ușor. Este vorba despre singurul sistem de apărare antiaeriană, care poate fi transportat cu elicopterul, pe o platformă externă. Nu mai există sisteme similare de apărare antiaeriană în lume”, a declarat Kartashov în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Zvezda.

Tor este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, destinat pentru acoperirea primelor eșaloane ale marilor unități de forțe terestre împotriva atacurilor cu rachete de croazieră și antiradiolocație, bombe de aviație, avioane, elicoptere și drone, inclusiv cele combinate în roiuri. Sistemul este capabil să controleze spațiul aerian indicat și să doboare în mod independent toate țintele aeriene care nu sunt recunoscute de sistemul de identificare “amic-inamic”.

Sistemul de apărare antiaeriană Tor folosește 16 rachete cu lansare verticală, care au o bătaie de 12 kilometri în distanță și 10 kilometri în altitudine. Radarul modernizat al sistemului permite detectarea aparatelor de zbor construite cu întrebuințarea tehnologiei de reducere a vizibilității de radiolocație.

Una dintre cele mai recente modificări ale sistemului, Tor-M2U, poate să detecteze și să escorteze peste 40 de ținte și poate să lovească simultan patru dintre acestea, lansând patru rachete la o salvă. Cea mai recentă versiune a sistemului de apărare antiaeriană este Tor-M2KM. De asemenea, acesta există și în versiunea arctică Tor-M2DT, bazată pe transportul pe șenile cu două legături DT-30. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, noua versiune a sistemului rusesc de rachete antiaeriene de tip Tor va fi dezvoltată în baza lecțiilor învățate în conflictul cu Ucraina.

După câte se pare, militarii ruși au avut probleme cu distrugerea rachetelor care zboară la joasă altitudine, în special pe porțiunea finală a traiectului de zbor. Acest lucru este valabil inclusiv pentru navele de luptă rusești, care au fost lovite cu rachete de acest gen. Din această cauză, pentru navele de patrulare Proiect 22160 ale Flotei ruse din Marea Neagră s-a luat decizia dotării cu sisteme Tor-M2KM, ancorate pe helipadul navelor.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s