Conflictul cu Ucraina a devoalat problemele Flotei ruse din Marea Neagră. Aceasta este puternică în atac, dar este slabă în apărare

foto

Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.

Incidente recente pun la îndoială supremația Rusiei în Marea Neagră

Primul semn de slăbiciune al FRMN a constat în lovirea de către partea ucraineană a navei mari de desant Saratov chiar în portul Berdyansk de la Marea Azov. Împreună cu aceasta, alte câteva nave de desant s-au ales cu daune mai puțin grave și au rămas pe linia de plutire.

Însă, un adevărat șoc pentru publicul rus a fost reprezentat de pierderea tragică a navei amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova. Motivele oficiale nu sunt cunoscute încă cu certitudine, dar se vorbește despre un posibil atac al Forțelor Navale ale Ucrainei cu două rachete antinavă. Este demn de semnalat și faptul că nava scufundată era echipată cu un sistem de apărare antiaeriană de tip S-300 Fort, cu rază lungă de acțiune.

Ulterior, au apărut materiale video în care o dronă ucraineană de tip Bayraktar a atacat, în apropiere de Insula Șerpilor, vedete de patrulare din clasa Raptor, care nu au deloc în dotare mijloace de apărare antiaeriană. Este adevărat că puterea rachetelor lansate de dronă nu a fost suficientă pentru a scufunda navele, iar acestea s-au întors în port.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, partea ucraineană a anunțat, iar Pentagonul a confirmat, că, tot în zona Insulei Șerpilor, două rachete antinavă Harpoon de producție americană au distrus remorcherul de salvare Vasili Bekh al FRMN. Deocamdată, Ministerul rus al Apărării nu a confirmat pierderea remorcherului.

În general, în urma acestor incidente, imaginea din Regiunea Mării Negre este foarte inestetică pentru partea rusă. Acest lucru este accentuat și de luptele crâncene din Marea Neagră pentru mica Insulă a Șerpilor, situată în apropiere de Odesa, care are o mare importanță strategică pentru regiune.

De asemenea, în urmă cu două zile, partea ucraineană a lovit cu rachete și drone platformele rusești de foraj de lângă Odesa aparținând companiei Chernomorneftegaz.

Concluzia tristă pentru partea rusă este că, deși dispune de o flotă destul de puternică în Marea Neagră, aceasta nu este capabilă să protejeze activele Rusiei în zonă și să apere în mod eficient Insula Șerpilor. 

Soluții și recomandări ale experților militari pentru remedierea situației

Din cauza problemelor evidente cu apărarea antiaeriană, militarii din cadrul FRMN au fost nevoiți ca pe termen scurt să improvizeze din mers, instalând sisteme de terestre de rachete antiaeriene direct pe puntea navelor. Astfel, la bordul navei de aprovizionare Vsevolod Bobrov a fost observat un complex de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-S1, iar pe nava principală a Proiectului 22160, Vasili Bykov, a fost fixat cu lanțuri un complex antiaerian cu rază scurtă de acțiune Tor-M2KM.

Experții militari consideră că, în locul seriei de șase “porumbei ai păcii” inutili ai Proiectului 22160, Rusia are nevoie de cel puțin șase corvete de apărare antiaeriană și luptă antisubmarin din cadrul Proiectelor 20380/20385. Acționând în perechi, acestea ar putea apăra în siguranță Insula Șerpilor, anihilând încercările de debarcare a militarilor din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei, scufundând “țânțarii” acestora și doborând rachetele antinavă.

De asemenea, FRMN are nevoie de propriile avioane AWACS, care ar putea controla situația pe mare, pe uscat și în aer. Acest lucru ar fi permis și protejarea crucișătorului purtător de rachete Moscova, care ar fi fost în continuare nava amiral a flotei.

Nu în ultimul rând, FRMN trebuie să dispună de o multitudine de drone de cercetare, cu capacitatea de a emite date de indicare a țintelor și de corecție a focului, precum și de drone de cercetare și asalt, care să se învârtă permanent deasupra Insulei Șerpilor și platformelor de foraj. Existența dronelor ar permite detectarea în timp util a activităților adversarului și trimiterea împotriva acestuia a avioanelor de vânătoare din Crimeea.

Din păcate pentru ea, deocamdată, Rusia nu dispune de nimic din toate acestea și va trebui să se descurce cu ceea ce are la dispoziție. Spre norocul militarilor ruși, Ucraina nu are în dotare submarine, care le-ar putea da bătăi de cap suplimentare. Mijloacele de luptă antisubarin ale FRMN sunt limitate, rezumându-se la câteva avioane și corvete vechi, depășite fizic și moral.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s