Rușii au folosit în Ucraina, pentru prima dată, complexele electromagnetice “Stupor” împotriva dronelor

foto

Agenția de presă rusă Tass a anunțat, pe 06.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că “pistoalele” electromagnetice rusești pentru lupta împotriva dronelor au fost folosite, pentru prima dată, în timpul operației militare speciale din Ucraina.

“Complexele electromagnetice Stupor au fost întrebuințate, pentru prima dată, impotriva dronelor ucrainene, în timpul executării operației militare speciale”, a menționat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, dispozitivele prezintă o eficiență destul de ridicată și sunt ușor de utilizat.

“Prin îndreptarea către obiectiv și apăsând pur și simplu un buton, complexul Stupor blochează semnalul de control dintre operator și dronă, după care aceasta este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit. Necesitatea unor astfel de antidrone portabile devine evidentă din cauza numărului mare de drone și diferite aeronave de dimensiuni reduse folosite de Forțele Armate ale Ucrainei”, a precizat sursa.

Interlocutorul agenției nu a specificat exact unde este utilizată această tehnică, dar a remarcat folosirea ei in vestul Republicii Populare Donețk.

Anterior, nu s-a mai vorbit depre utilizarea în luptă a unor dispozitive portabile antidronă în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, deși Ministerul rus al Apărării informează periodic despre distrugerea dronelor ucrainene folosind diverse sisteme de rachete antiaeriene și sisteme de apărare antiaeriană, precum și mijloace de război electronic.

Complexul portabil Stupor a fost creat de Centrul principal de cercetare și testare pentru tehnică robotizată din cadrul Ministerului rus al Apărării. Acesta este destinat pentru suprimarea dronelor, inclusiv a celor de tip quadcopter, care sunt utilizate deasupra terenului și a apei, în raza de vizibilitate directă. Pentru prima dată, un astfel de complex a fost prezentat la forumul tehnico-militar internațional Armata-2017.

Dispozitivul emite impulsuri electromagnetice și este conceput, în primul rând, pentru a suprima canalul de control al dronei, care, sub influența radiațiilor, pierde contactul cu operatorul, fapt ce conduce la zborul necontrolat și căderea ulterioară. Complexul Stupor funcționează la o distanță de până la doi kilometri. Acesta poate suprima, de asemenea, canalele de navigație și emisie ale dronelor, precum și camerele foto și video din gama optoelectronică. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Reprezentanții militari ruși au anunțat că, de la începutul operației militare speciale, în Ucraina au fost distruse peste 1.450 de drone de diferite tipuri, între care peste 80 de drone de cercetare și atac de tip Bayraktar TB2.

Probabil că, cele mai multe drone utilizate de militarii ucraineni sunt de mici dimensiuni, fiind de proveniență civilă și achiziționate de pe piața liberă.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s