Presa bulgară: Tunurile autopropulsate franțuzești Caesar nu au fost capturate de ruși, ci au fost vândute de militarii ucraineni

foto

Potrivit publicației Bulgarian Military, militarii ucraineni sunt angajați în vânzarea armelor furnizate de Occident către terți, la prețuri reduse. Această concluzie a fost trasă în urma unei anchete privind “dispariția” unor instalații de artilerie autopropulsate de producție franceză de tip Caesar.

După cum au informat jurnaliștii bulgari, două tunuri autopropulsate de fabricație franceză au fost vândute de un grup de militari aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, prin intermediul unui “dealer militar”, pentru suma de 120.000 de dolari fiecare. Astfel, suma totală a tranzacției s-a ridicat la aproximativ un sfert de million de dolari. Prețul real al unei instalații Caesar este de aproximativ șapte milioane de dolari. Astfel, tunurile străine au ajuns în Rusia.

“Soldați ucraineni corupți sunt implicați în comerțul ilegal cu arme pentru profit maxim și nu este vorba doar de acest caz al tunurilor franțuzești”, au subliniat reprezentanții publicației bulgare, citând surse de informare proprii de la Paris și din cadrul Interpol.

Organizația internațională de poliție este la curent cu ceea ce se întâmplă cu armele în Ucraina. Secretarul general al Interpol, Juergen Stock, apreciază că nici măcar Washingtonul nu realizează întreaga amploare a contrabandei cu arme din Ucraina.

“Comerțul cu arme se desfășoară cu complicitatea tacită a guvernelor occidentale, care furnizează fără minte ajutor militar Ucrainei și nu verifică exact cum ajung să fie folosite armele lor”, a declarat Stock, citat de Bulgarian Military.

Așa cum s-a anunțat anterior, în prezent, două tunuri autopropulsate franțuzești de tip Caesar se află la întreprinderea Uralvagonzavod din Rusia, unde sunt analizate de specialiștii societății. De mare interes pentru specialiștii militari ruși sunt sistemele de dirijare și conducere a focului instalațiilor de artilerie. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că, pe timp de război, este foarte dificil de controlat ceea ce se întâmplă cu armele întrebuințate, mai ales în cazul celor care sunt distribuite în mii sau zeci de mii de exemplare.

În cazul Ucrainei, este vorba în primul rând de lansatoarele portabile de rachete antitanc de tip Javelin, care s-a constatat că au fost scoase la vânzare pe Internet.

În ceea ce privește tunurile autoprolusate franțuzești de tip Caesar, lucrurile ar fi trebuit să stea altfel, având în vedere numărul limitat de astfel de sisteme de armament furnizate Ucrainei. Cu toate acestea, se pare că “amatorii de chilipiruri” au găsit metode pentru a justifica dispariția acestora.

Surse: topcor.ru, bulgarianmilitary.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s