Rusia dezvoltă un nou “ucigaș de portavioane”, racheta balistică “Zmeevik”, pentru Trupele de Rachete de Coastă

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.07.2022, citând surse din cadrul Ministerului Apărării și Complexului Militar Industrial, că Rusia dezvoltă racheta balistică cu elemente de luptă hipersonice Zmeevik, în interesul Forțelor Navale, care va deveni noul “ucigaș de portavioane”.

“Racheta balistică Zmeevik dotată cu elemente de luptă hipersonice este dezvoltată deja de mult timp. Aceasta va fi destinată pentru distrugerea navelor de luptă de suprafață de mari dimensiuni, adică, în primul rând, a portavioanelor“, a declarat una dintre surse.

O altă sursă a precizat că racheta va fi introdusă în dotarea Trupelor de Apărare de Coastă ale Forțelor Navale.

Unul dintre interlocutorii agenției a adăugat că, datorită caracteristicilor sale, racheta balistică Zmeevik amintește de rachetele chinezești similare de tip DF-1D și DF-26, cu o bătaie de până la 4.000 de kilometri.

Noua rachetă este dezvoltată de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Aceeași socitate a dezvoltat și produce rachetele hipersonice Zircon (rachete antinavă pentru nave de suprafață și submarine), blocurile de luptă hipersonice Avangard pentru rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH și Sarmat, precum și complexele de rachete de coastă Bastion cu rachete supersonice Onyks (Yakhont în versiunea pentru export).

În luna martie a acestui an, directorul general al NPO Mashinostroyenia, Anatoli Svintsov, a declarat că întreprinderea are un număr mare de restanțe în ceea ce privește crearea versiunii pentru aviație a rachetei Zircon. Potrivit precizărilor sale, inițial, racheta hipersonică Zircon a fost dezvoltată în două variante, navală și de aviație, însă, la solicitarea beneficiarului, a fost luată decizia intensificării în prima etapă a lucrărilor la crearea versiunii navale a rachetei. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este pentru prima dată când surse rusești vorbesc despre racheta balistică Zmeevik. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că, așa cum s-a precizat în presa rusă, “racheta este dezvoltată deja de mult timp”, este posibil ca în perioada următoare să înceapă lansările de testare a noii rachete destinate Trupelor de Apărare de Coastă.

Deocamdată, nu este clar dacă racheta va fi întrebuințată de instalațiile de lansare ale unor sisteme de rachete deja existente, precum Bastion, sau va fi creat un complex de rachete complet nou, cu propriile instalații de lansare.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s