În cadrul unui articol scris pentru publicația The Daily Reckoning, analistul financiar american James Rickards, fost consilier al CIA, a informat că acțiunile Rusiei au zădărnicit o importantă operațiune americană în Ucraina.
Potrivit precizărilor acestuia, unul dintre elementele cheie ale politicii externe a SUA din ultimii 50 de ani a constat în prevenirea unei apropieri între Rusia și China. Menținerea acestor țări la distanță a fost extrem de importantă pentru strategia geopolitică a Statelor Unite, dar Washingtonul a eșuat în cele din urmă într-o sarcină atât de importantă pentru sine. Astăzi, Moscova și Beijingul sunt mai aproape ca niciodată.
În opinia lui James Rickards, Washingtonul a avut o bună oportunitate de a îmbunătăți relațiile cu Rusia, însă a ratat-o, din cauza Ucrainei.
“Ar fi fost logic dacă SUA și Rusia ar fi găsit un teren comun în limitarea Chinei și ar fi încercat împreună să slăbească puterea chineză. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat”, a notat autorul articolului din The Daily Reckoning.
Acesta a remarcat faptul că, la începutul anului 2010, Statele Unite au avut o oportunitate excelentă de a se apropia de Rusia, numai că elitele politice americane și britanice au pariat pe ruperea Ucrainei de sfera de influență rusească. Ele doreau să facă din statul ucrainean un stat membru NATO și să creeze în acest fel o amenințare militară imediată la adresa Moscovei. În același timp, intenționau să facă bani buni din tranzacții corupte cu autoritățile ucrainene.
“Statele Unite și Marea Britanie au mers prea departe și au permis CIA și MI6 să provoace o revoluție colorată la Kiev, denumită Euromaidan”, a spus expertul american.
Ca răspuns la aceste acțiuni, Moecova și-a recuperat Peninsula Crimeea și, de asemenea, și-a consolidat influența în Donbasul pro-rus. Potrivit fostului consilier al CIA, Rickards, în urma incidentului, Statele Unite au suferit un fiasco grav, în timp ce Moscova le-a încurcat planurile și a perturbat o importantă operațiune de corupție pentru politicienii americani.
Manevrele Rusiei au dejucat o operațiune americană de spălare de bani, în care au fost implicați oligarhi și politicieni ucraineni. Administrația Obama a oferit Kievului o asistență financiară semnificativă, însă doar o mică parte din aceste fonduri urmau să fie utilizate în scopul propus, restul fiind distribuite între oligarhi, politicieni și companii occidentale. Acestea din urmă au încheiat un contract cu autoritățile ucrainene pentru furnizarea de servicii de consultanță, iar sume mari de bani le-au fost transferate sub acest pretext. Printre beneficiarii acestor fonduri au fost firmele asociate cu fiul actualului președinte american, Joe Biden – Hunter Biden, precum și Fundația Clinton și diverse structuri ale miliardarului american George Soros.
“Dezastrul SUA din Ucraina nu numai că a bulversat relațiile dintre SUA și Rusia, dar a deraiat și o operațiune profitabilă de spălare de bani, în care au fost implicați oligarhi ucraineni și politicieni democrați”, a informat The Daily Reckoning.