Rușii au adaptat complexul de rachete antiaeriene Pantsir pentru lupta eficientă împotriva dronelor

foto

Prim-adjunctul directorului general al corporației de stat Rostec, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2022, că a fost finalizat procesul de dezvoltare a unei noi rachete dirijate de dimensiuni reduse pentru complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M.

Potrivit precizărilor acestuia, noua mini-rachetă a început deja să fie livrată pentru dotarea complexelor de apărare antiaeriană. Aceasta a fost concepută, în primul rând, pentru distrugerea de ținte mici, cum ar fi dronele, proiectilele reactive sau diverse tipuri de rachete.

“Pentru complexul Pantsir-S1M a fost dezvoltată o rachetă dirijată cu rază scurtă de acțiune. Aceasta extinde în mod semnificativ posibilitățile de combatere a țintelor de dimensiuni mici. Desigur, nu este vorba numai despre drone, ci și, de exemplu, de proiectilele reactive ale lansatoarelor multiple, rachete dirijate, inclusiv antiradiolocație, arme de înaltă precizie, avioane și elicoptere”, a menționat Artyakov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Despre faptul că pentru complexele Pantsir se află în curs de dezvoltare o rachetă de mici dimensiuni s-a vorbit încă de anul trecut. O decizie în acest sens a fost luată pe baza experiențelor obținute în întrebuințarea complexelor în Siria și a vizat evitarea consumării unor rachete scumpe pentru distrugerea unor drone de casă. Noile rachete sunt amplasate în containere cu patru unități, astfel încât în loc de 12 rachete, noul complex de apărare antiaeriană Pantsir-S1M poartă 48 de rachete.

În plus, complexul Pantsir-S1M a primit și o nouă stație radar, care poate detecta țintele la o distanță de până la 75 de kilometri. Raza de tragere efectivă a noului complex a fost mărită la 40 de kilometri. Acum, complexul este capabil să lovească toate tipurile de aparate de zbor fără pilot. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Conflictele moderne, și în special cel aflat în curs de desfășurare în Ucraina, au demonstrat că dronele reprezintă o problemă complexă pentru competitori.

Ca urmare, combaterea dronelor reprezintă una dintre cele mai actuale misiuni cu care se confruntă complexele moderne de apărare antiaeriană.

În prezent, industria rusă de profil produce două tipuri de mijloace pentru lupta împotriva donelor: soft-kill, care presupun suprimarea radioelectronică, și hard-kill, care implică distrugerea fizică a acestora.

În mod ideal, pentru lupta eficientă împotriva dronelor, trebuie creată o rețea, care să includă ambele tipuri de mijloace. Complexul Pantsir-S1M poate reprezenta baza unei astfel de rețele. Acesta prezintă și o eficiență economică foarte ridicată pentru lupta împotriva dronelor moderne. Introducerea în dotare a unei noi rachete de mici dimensiuni va permite creșterea rentabilității în ceea ce privește lovirea țintelor. Reprezentanții ruși susțin că Pantsir-S1M este mijlocul de luptă împotriva dronelor cel mai puțin costisitor din lume.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s