Saga avioanelor slovace pentru Ucraina se apropie de sfârșit: Aeronavele Mig-29 vor fi oprite la sol și transferate părții ucrainene

foto

În cadrul unui interviu acordat postului local de televiziune RTVS, ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy, a declarat, pe 13.08.2022, că Bratislava intenționează să transfere avioanele de vânătoare de tip MiG-29AS către Ucraina.

Potrivit precizărilor acestuia, până la sfârșitul lunii august, avioanele de vânătoare vor fi scoase din serviciu, după care vor fi livrate părții ucrainene. Acesta nu a menționat numărul de avioane care urmează să fie transferate la Kiev.

După anumite date, Forțele Aeriene ale Slovaciei dispun de 12 avioane de vânătoare de tip MiG-29, din care două aeronave sunt de antrenament.

În același timp, nici starea avioanelor nu este cunoscută. Există informații care spun că cel puțin jumătate sunt pregătite pentru luptă.

Pentru protejarea spațiului aerian al țării, Bratislava mizează pe ajutorul Cehiei și Poloniei, cu care negociază de câteva luni. Cehia este dotată cu avioane de vânătoare JAS-39C Gripen, iar Polonia folosește aeronave F-16C. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: La fel ca și în cazul sistemelor de rachete antiaeriene de tip S-300 livrate anterior din Slovacia în Ucraina și despre care nu se mai știe nimic, probabil că nici avioanele MiG-29 nu vor fi foarte utile părții ucrainene.

În ultima perioadă, Rusia controlează spațiul aerian din zonele de desfășurare a operației militare speciale și, în fiecare zi, sunt doborâte de la sol sau din aer avioane, elicoptere și drone ale armatei ucrainene.

Pentru Slovacia însă, predarea aeronavelor către Ucraina va însemna o oportunitate de a scăpa de vechile avioane sovietice, care consumă 70% din bugetul Forțelor Aeriene. În plus, slovacii ar putea solicita SUA să grăbească furnizarea a 14 avioane de vânătoare de tip F-16. Un astfel de acord între Bratislava și Washington există deja, dar termenii nu au fost încă stabiliți.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s