Slovacia a transferat Ucrainei primul lot de instalații de artilerie autopropulsate de tip Zuzana-2

foto

Șeful oficiului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a anunțat, pe 13.08.2022, că Slovacia a transferat Ucrainei un lot de instalații de artilerie autorpopulsate Zuzana-2, cu calibrul de 155 de milimetri.

Transferul a fost făcut pe trailere auto, inițial din Slovacia în Polonia. Nu se știe exact cum și când s-a realizat livrarea efectivă în Ucraina.

Tranzacția a fost confirmată și de ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy. “Sunt bucuros să confirm faptul că primele patru instalații de artilerie slovace de tip Zuzana se află deja în mâinile militarilor ucraineni”, a scris Nagy pe rețelele de socializare.

Anterior, Yaroslav Nagy a promis că Bratislava va furniza Kievului opt instalații de artilerie Zuzana-2 fabricate în Slovacia.

Piesele de artilerie au calibrul de 155 de milimetri, care este folosit de artileria din statele membre NATO.

Tunurile autopropulsate Zuzana-2 sunt produse de societatea Konstrukta-Defence. Acestea sunt amplasate pe noul șasiu Tatra de tip T 815-7. Turela istalațiilor are nivelul 3 de protecție conform standardului STANAG 4569, adică rezistă la lovitura unui proiectil de 155 de milimetri la o distanță de 60 de metri. Bătaia instalațiilor este de 41 de kilometri. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Tunurile autopropulsate Zuzana-2 primite din Slovacia reprezintă deja al șaptelea tip de mijloace de artilerie la standarde NATO folosite de Forțele Armate ale Ucrainei după M109, CAESAR, KRAB, M777, FH-70 și Panzerhaubits 2000.

După cum au informat surse publice slovace, este de așteptat ca următorul lot, format din încă patru tunuri autopropulsate Zuzana-2, să fie livrat părții ucrainene în termen de câteva luni.

Trebuie precizat faptul că Slovacia a transferat deja Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene S-300 și se pregătește să livreze Kievului și avioane de vânătoare de tip MiG-29.

Surse: vz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s