Triada hipersonică: Rusia începe producerea în serie a rachetelor cu bazare navală Zirkon

foto

În cadrul unui interviu acordat postului național de televiziune Russia-1, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat, pe 20.08.2022, că Federația Rusă începe producerea în serie a noilor rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.

“Începem producerea în serie a rachetelor hipersonice Zircon. Practic, acestea au fost introduse în dotarea Forțelor Navale. În acest an, va fi definitivată și documentația necesară”, a spus Serghei Șoigu, ale cărui declarații au fost preluate și de agenția de presă Interfax.

Pe 31 iulie, președintele rus, Vladimir Putin, declarase că rachetele Zircon vor începe să fie livrate Forțelor Navale în lunile următoare. Potrivit precizărilor sale, noile arme vor fi folosite inițial de fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

După cum a anunțat Serviciul de presă al Flotei de Nord pe 31 decembrie 2021, racheta hipersonică Zircon produsă de corporația Armament tactic de rachete, a fost lansată de 10 ori de la bordul unei nave de suprafață și de două ori de pe un submarin.

Președintele Vladimir Putin a anunțat, în cadrul unui mesaj adresat Adunării Federale în luna februarie 2019, că racheta hipersonică Zircon va fi capabilă să atingă viteze de până la aproximativ nouă Mach și să distrugă ținte terestre aflate la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După introducerea în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse a unor rachete hipersonice cu bazare aeriană (Kh-47M2 Kinzhal) și terestră (Avangard), Rusia va dispune în scurt timp și de o rachetă hipersonică cu bazare navală (Zircon). Deși rolul primordial al triadei hipersonice va consta în descurajarea strategică a unor potențiali adversari, trebuie precizat faptul că partea rusă a întrebuințat deja rachetele Kinzhal în cadrul conflictului din Ucraina. Acestea au distrus în mai multe rânduri puncte de comandă subterane sau depozite mari de muniții ale militarilor ucraineni.

Primul contract pentru achiziționarea rachetelor hipersonice Zircon a fost încheiat între Ministerul rus al Apărării și producătorul acestora în august 2021, în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021.

Se așteaptă ca, în perioada următoare, toate navele de luptă mari, care dispun de instalații de lansare pentru rachetele actuale de croazieră Kalibr și Onyks, să fie dotate cu noile rachete hipersonice Zircon. Astfel, pe lângă fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, care a asigurat și testarea rachetelor de acest tip, prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon va deveni fregata Amiral Golovko (Proiect 22350). Aceasta urmează să fie predată Forțelor Navale până la sfârșitul anului curent.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s