Scutul antirachetă de la Deveselu – țintă prioritară pentru rachetele hipersonice “Kinzhal” ale Federației Ruse

foto

Potrivit presei rusești, Ministerul Apărării al Federației Ruse a dislocat din nou platforme purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal în Regiunea Kaliningrad. Trei avioane de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K, adaptate special în acest scop, au fost dislocate pe aerodromul Chkalovsk, ceea ce stârnit îngrijorarea vecinilor est-europeni ai Rusiei din cadrul NATO. În aceste condiții se pune întrebarea ce pot face trei avioane învechite, care transportă o rachetă hipersonică sub fuselaj?

Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării a informat că: “Astăzi, 18 august 2022, ca parte a implementării unor măsuri suplimentare de descurajare strategică, trei avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au fost mutate pe aerodromul Chkalovsk din Regiunea Kaliningrad”.

Sistemul 9-A-7660 sau Kh-47M2 Kinzhal reprezintă primul sistem de rachete hipersonice cu bazare aeriană din Federația Rusă, al cărui principal avantaj constă în faptul că nu poate fi interceptat de sistemele de apărare antirachetă existente. Viteza unică de 12.345 de kilometri pe oră a acestei rachete aerobalistice este asigurată de avionul de vânătoare-interceptare supersonic MiG-31. Acesta îndeplinește, de fapt, funcția de primă etapă de ardere, accelerând racheta și asigurând lansarea acesteia în straturile superioare, mai rarefiate ale atmosferei. În acest scop, avionul învechit MiG-31M a fost transformat în MiG-31K, acesta din urmă pierzându-și capacitatea de a mai transporta alte arme standard, cu excepția rachetei hipersonice de sub fuselaj.

Bătaia rachetei hipersonice rusești este de aproximativ 2.000 de kilometri. Aceasta are o viteză cinetică cu adevărat enormă, ceea ce îi permite să distrugă chiar și obiective extrem de protejate, cum ar fi buncărele și posturile de comandă. Astfel, racheta Kinzhal a fost testată în timpul ostilităților din Ucraina, distrugând literalmente un depozit de muniții al Forțelor Armate ale Ucrainei din Regiunea Ivano-Frankovsk, amenajat într-un buncăr nuclear la mare adâncime. De asemenea, navele mari de suprafață, cum ar fi portavioanele sau navele anfibie de desant ale Marinei Statelor Unite pot reprezenta ținte prioritare pentru aceste rachete hipersonice lansate din aer. Se consideră că acestea nu vor putea nici să scape de lovitură și nici să se apere. Singura problemă va fi reprezentată de țintirea unor astfel de obiecte aflate în mișcare.

În general, Kinzhal poate fi considerată într-adevăr o armă foarte serioasă. Dar, ce pot schimba cu adevărat doar trei avioane MiG-31K, purtând fiecare câte o singură rachetă irezistibilă, care nu are nici măcar un focos special?

În unele publicații rusești, s-a calculat faptul că timpul de zbor al unei astfel de rachete până la Londra ar fi de numai șapte minute. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca racheta hipersonică Kinzhal să fie folosită vreodată în Marea Britanie. Regatul Unit este el însuși o putere nucleară, iar submarinele sale strategice sunt în permanență în alertă cu rachete balistice intercontinentale Trident-2 la bord. Așadar, un război între Rusia și Marea Britanie, dacă acesta va avea loc vreodată, va fi unul nuclear, iar insula va fi o țintă pentru Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) sau pentru submarinele Flotei de Nord. De asemenea, este puțin probabil ca forțele de transport ale Marinei SUA să devină ținte pentru rachetele Kinzhal ale Rusiei, deoarece se presupune că, într-o criză reală, americanii nu se vor amesteca în Marea Baltică, lăsându-i pe europeni să se descurce singuri.

O misiune mult mai realistă pentru armele hipersonice rusești este reprezentată de descurajarea strategică a activităților în flancul estic al NATO, pe fondul conflictului din Ucraina. În acest context, nu sunt excluse scenarii în care Polonia, România și Ungaria vor dori să folosească o oportunitate istorică și să încerce să-și redobândească teritoriile, care acum fac parte din vestul Ucrainei. Trupele ruse, împreună cu forțele aliate ale Milițiilor Populare din Republicile Donețk și Lugansk, sunt acum blocate în Donbas. Dacă Minsk-ul va dori să se implice în mod oficial în conflict prin introducerea trupelor în Volyn și Galiția este o mare întrebare. De asemenea, folosirea armelor nucleare pentru a-i opri pe europeni ar fi exagerată.

În aceste condiții, doar trei rachete hipersonice, deși cu un focos convențional, dar absolute irezistibile, pot să reprezinte un argument destul de greu. Ca ținte prioritare pot fi alese elemente ale sistemului american Aegis desfășurate la Deveselu în România și Redzikovo în Polonia. Pentru fiecare dintre aceste instalații, câte o singură rachetă Kinzhal ar fi suficientă. Astfel, va fi anihilat instantaneu potențialul de apărare antirachetă al Europei de Est. De asemenea, centrele de comandă ale NATO pot fi ținte prioritare pentru rachetele hipersonice rusești.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s