Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina? Când se poate încheia conflictul dintre cele două țări?

1

Analiză remnmilitaryblog.com

La peste șase luni de la declanșarea operației militare speciale, trupele ruse controlează o parte importantă din estul Ucrainei. Este vorba despre Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și de anumite părți din Regiunile Herson, Zaporozhye, Harkov și Nikolaev. Atunci când Rusia va controla integral aceste teritorii, plus Regiunea Odesa, se va putea vorbi despre posibilitatea încheierii conflictului.

În prezent, sub controlul părții ruse se află:

– Republica Populară Lugansk, integral (26.682 de kilometri pătrați);

lug

– 95,6% din teritoriul Regiunii Herson (24.513 kilometri pătrați);

her

– 75,57% din teritoriul Regiunii Zaporozhye (20.441 de kilometri pătrați);

zap

– 60,34% din teritoriul Republicii Populare Donețk (15.996 de kilometri pătrați);

don

– 34,28% din teritoriul Regiunii Harkov (10.775 de kilometri pătrați);

har

– 5,21% din teritoriul Regiunii Nikolaev (1.247 de kilometri pătrați).

nik

Intrând în Regiunea Nikolaev, trupele ruse au demonstrat, implicit, că vizează continuarea ofensivei și în Regiunea Odesa, pentru a asigura un coridor terestru până în Transnistria și pentru a închide accesul Ucrainei la Marea Neagră.

După ce militarii ruși, în cooperare cu milițiile populare din Donețk și Lugansk, vor cuceri integral regiunile menționate mai sus, inclusiv Regiunea Odesa, se va putea spune că Rusia și-a atins obiectivele minimale stabilite în Ucraina. În aceste condiții, partea rusă va accepta încheierea conflictului, urmând ca teritoriile cucerite să fie incluse în compunerea Federației Ruse, iar restul teritoriului să formeze o Ucraină condusă de la Moscova sau, în cel mai bun caz, neutră din punct de vedere politic și militar.

Vorbind despre termenele posibile de realizare a unor astfel de obiective, acestea pot fi stabilite către sfârșitul anului curent sau începutul anului viitor.

În cazul în care partea ucraineană și susținătorii acesteia nu vor accepta condițiile impuse de autoritățile ruse, atunci conflictul din Ucraina va continua până ce militarii ruși vor ajunge la granița cu Polonia, controlând integral teritoriul ucrainean. În aceste condiții, conflictul se va prelungi pe termen lung, iar existența în continuare a Ucrainei va fi pusă sub semnul întrebării.

Evident că mai există încă o posibilitate, care nu este dorită de niciuna dintre părți, dar care poate surveni, în funcție de evoluția evenimentelor. Dacă SUA și aliații săi occidentali nu vor accepta înfrângerea și capitularea Ucrainei, atunci vor interveni direct în conflict, iar acesta se va internaționaliza, transformându-se într-o conflagrație mondială.

În același timp, este posibil ca anumite state membre NATO, ca de exemplu Polonia sau Marea Britanie, să obțină o derogare de la Bruxelles și să intervină în conflictul din Ucraina, de partea trupelor ucrainene, în nume propriu, fără să implice Alianța și fără să invoce activarea articolului V din Charta NATO. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s